Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fehérek ítélkeznek O.J. Simpson perében

2008.09.13. 08:22
Csak fehér esküdtek lesznek O.J. Simpson Las Vegas-i perében, amit azért folytatnak a híresség ellen, mert az 2007-ben fegyverrel követelt néhány trófeát két emléktárgy-kereskedőtől.

Kizárólag fehér emberekből álló esküdtszék ítélkezik majd O.J. Simpson, a fegyveres rablással, emberrablással és egyéb erőszakos bűncselekményekkel vádolt fekete bőrű egykori amerikaifutball-sztár perében - jelentették be Las Vegasban.

Az egykori futballcsillag és színész védőügyvédei kifogást emeltek, mert szerintük az ügyészség szándékosan kizárta az afro-amerikai jelölteket az esküdtek válogatása során.

David Roger kerületi ügyész ezt azzal hárította el, hogy a 12 esküdt mellé kiválasztott 6 tartalék esküdt közül kettő fekete bőrű. Jackie Glass kerüli bíró közölte, nem lát bizonyítékot arra, hogy szándékosan kizárták volna a feketéket a testületből.

Simpsont azzal vádolják, hogy múlt év szeptember 13-án több társával együtt betört egy Las Vegas-i szálloda egyik szobájába, ahol két emléktárgy-kereskedő lakott, és sporttrófeák átadását követelte tőlük. A trófeák mintegy 100 ezer dollár értéket képviselnek. Simpson azt állítja, hogy kizárólag olyan értékeket követelt vissza, amelyeket korábban tőle elloptak.

A volt futballsztárt letartóztatását követően, szeptember 19-én 125 ezer dollár óvadék ellenében helyezték szabadlábra. Novemberi kihallgatásán ártatlannak vallotta magát. A volt futballcsillagot és vádlott-társait életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti.

Simpson a múlt század 90-es éveiben egyszer már bíróság előtt állt volt felesége, Nicole Brown-Simpson és annak barátja, Ron Goldman meggyilkolásának gyanújával, de az egész Amerikát lázban tartó eljárás végén felmentették a vád alól. Egy későbbi polgári peres eljárásban ellenben az áldozatok családjainak fizetendő, 33,5 millió dollár értékű kártérítésre kötelezték.