Béla
13 °C
27 °C

Visszafogott szexualitás a magyar fiatalok körében

2004.06.12. 11:19
Az Egészségügyi Világszervezet most lezárult felmérése szerint a magyar gyerekek az átlagosnál könnyebben értenek szót apjukkal, nekik van a legtöbb barátjuk a világon, és csak kevesen bántják iskolatársukat, írja a Népszabadság. A világ majd minden országában közel 160 ezer 11, 13, és 15 éves gyermekkel készült felmérés szerint ugyanakkor a magyar gyerekek tanulási, egészségügyi mutatói az átlagosnál rosszabbnak mondhatók, és szexuális tapasztalat szempontból is az alsó harmadhoz tartoznak.
A világ minden tájáról százhatvanezer gyereket vont be az Egyészségügyi Világszervezet abba a felmérésbe, amely a 11, 13 és 15 éves fiatalok szokásait, közérzetét kutatja. A végeredményből kiderül, hogy a magyar fiatalok barátkozósak. A legtöbb baráttal a magyar tinik büszkélkedhetnek. Emellett a macedónok, a szlovének és a hollandok után a magyar gyerekek értenek szót a leginkább apjukkal. A felmérésben jól szerepeltek a magyarok akkor is, amikor az iskolai bántalmazásra kérdeztek rá. Nálunk viszonylag ritkán bántják egymást az iskolatársak, írja a Népszabadság.

Nem elégedettek a tanulási eredményekkel

A tanulási mutatók azonban kedvezőtlenebbek. A 15 évesek közül a magyar diákok állnak a legkevésbé jól a tanulásban. Míg Macedóniában a megkérdezettek csaknem kilencven százazéka elégedett iskolai teljesítményével, addig nálunk csak minden harmadik válaszolt úgy, hogy nagyon jól vagy jól megy az iskola. Világviszonylatban a válaszolók fele elégedett.

Alkoholfogyasztásban a cseh fiatalok álnak a legrosszabbul, a fiúk átlagosan 10,9 éves korukban kezdenek alkoholt fogyasztani, a középmezőnyben álló magyarok 12,1 éves átlagával szemben. A lányok fél évvel később kezdik.

Sokan dohányoznak

A dohányzási mutatók azonban még rosszabbak, a 11 éves korosztályban már csak a grönlandiaknál nagyobb a naponta rágyújtók aránya (fiúk: 2,4; lányok: 0,6 százalék). A 15 évesek az első harmadba kerültek a rágyújtási rangsorban. Átlagosan minden ötödik fiatal dohányzik.

Kábítószerek közül a marihuána a leggyakrabban használt szer, amivel a legkevésbé fertőzött alsó harmad élén szerepelnek a magyar fiatalok. Hollandia, ahol bizonyos feltételekkel legálisan beszerezhető a fű, a középmezőnyben foglal helyet, az élen Kanada, Svájc, Anglia, Grönland és az USA található.

A magyar fiatalok szexualitására jellemző, hogy a 15 éves fiúk közül csak minden negyedik, és minden hatodik lány számolt be legalább egy szexuális tapasztalatról. Ez 28 országból a 22. helyet jelenti a legtapasztaltabbaktól a legkevésbé tapasztaltak felé haladva. A magyar serdülők a sporttal is óvatosan bánnak. Öt 11 éves gyerek közül kettő, 15 éves korban azonban már csak egy sportol rendszeresen. Ezzel a harmincötös országlista sereghajtói vagyunk.