Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Gátszakadás fenyeget Sheffieldben

2007.06.26. 11:51
Megrepedt egy túltelítődött víztározó gátja Sheffield közelében. A várost még kedden is két-három méter magasan borította a víz. Az árhullám eddig három emberéletet követelt.

Súlyos árvízi helyzet alakult ki Angliában a hétfői esőzések után. Az árvíz jhalálos áldozatokat is követelt, és még kedden is több méteres víz borította a leginkább sujtott Leeds és Sheffield központját.

Sheffieldben ezer embert kellett kimenekíteni helikopterekkel elsodort autókból és elöntött házakból.

A környékbeli falvakból is több százan menekültek el, miután repedések jelentek meg a térséget ellátó, túltelítődött víztározó gátján, amely szakértők szerint átszakadással fenyeget. A gátat kedden a hadsereg mérnökei igyekeztek megerősíteni, miközben tűzoltók szivattyúzták a vizet a tározóból.

Sheffieldben előző este százak rekedtek munkahelyükön a két-három méter magas, szennyvízzel kevert áradás miatt. A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy senki ne próbáljon a vízen át kimenekülni az elöntött épületekből, mert a gyors sodrás életveszélyes, és a novembert idéző hidegben a kihűlés veszélye is fenyeget.

Keddig három halálos áldozatot jelentettek a mentőalakulatok, mindhárman Sheffieldben és környékén vesztették életüket az áradatban. A halottak egyike egy 14 éves fiú, akit iskolából hazatérőben sodort el egy kiáradt folyó.