Ágnes
-5 °C
2 °C

Tűz volt a Flórián Üzletközpontban

2007.10.26. 14:31
A Flórián üzletközpontnak három szintje égett péntek délután. Az áruházat azonnal kiürítették, a tűzben egy ember sérült meg könnyebben.

Kigyulladt kora délután Budapesten a III. kerületi Flórián téren lévő Flórián üzletközpont. A füstöt a pesti oldalról is látni lehetett.

A tűzoltók a legmagasabb – ötös kiemelt – fokozatú riasztással indultak a helyszínre.

Az egész épületet ki kellett üríteni, mivel az füsttel telítődött. Többeket a tűzoltók hoztak ki.

Egy étterem konyhájában csaptak fel a lángok, a szellőzőrendszeren keresztül az épület közepébe terjedt a tűz. Az alagsorban, a földszinten és az első emeleten vannak tüzek, de ezeket már ellenőrzésük alatt tartják a tűzoltók, mondta az Indexnek Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője.

Egy biztonsági őr sérült meg könnyebben a könyökén.

Kattintson!

Tudósítónk helyszíni jelentése szerint az épületen kívülről nem látszott a tűz, a környéken nagyon büdös, égett szag volt. Az épület Kórház utcai vége füstölt, itt volt a legtöbb tűzoltó és bámészkodó.

Az első emeleti dohánybolt tulajdonosa remélte, hogy áruja nem szenvedett kárt. Tudósítónknak elmondta, hogy az épület kiürítése gyors és szakszerű volt. Jelzett a tűzriasztó, perceken belül a tűzoltók is megérkeztek.

A földszinti Aranypók munkatársai papucsban várták a fejleményeket. A nyolc-tíz nő körben állva egymást biztatta. Az árukészletnek, remélték, hogy nem esett baja. A feszültség oldására ásványvizet adtak körbe.

A Match főnöke munkatársunknak elmondta: nem éreztek semmit, nem láttak semmit. Nem volt pánik, mindenki békésen kisétált. A Match vezetője szerint, ha az árukészletben a füst károkat okozott, akkor meg kell semmisíteni.

A Fővárosi Gázművek már elzárta a főcsapot, de a biztonság kedvéért a fővezetékből is kivágnak egy darabot. A csövet az épület mellett ásták ki, mondta a gázművek egyik munkatársa.

Harminc jármű és 100-120 tűzoltó vonult ki a helyszínre. A tűzoltóautók elfoglalták a Flórián tér és a Szentendrei út egy szakaszát, így a környéken torlódás és dugó alakult ki.

A Flórián

A hetvenes években épült Flórián üzletközpont az első generációs "szocialista plázák" tipikus képviselője, az állami beruházásban épült bevásárlóközpontok jellegtelenségében is jellegzetes képviselője, a mostanában földdel egyenlővé tett Budai Skála harmadik kerületi kortársa. Az Árpád híd budai lábánál felhúzott, hatszintes épületben jelenleg 52 üzlet található. Többek között posta, bank, zálogház, újságos, könyváruház, bútoráruház, élelmiszerbolt lakásvilágítás bolt, szőnyegbolt, cipőbolt és függönybolt is működik a korszerűnek a 2005-ös felújítás ellenére is csak nagy jóindulattal nevezhető épületben. (Még az üzletközpont honlapja is rettenetes avíttságot sugároz.) Az üzletközpont tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat, üzemeltetője pedig annak Csarnok- és Piacigazgatósága, a becslések szerint naponta 15 ezer vásárló fordul meg benne, ami jórészt a környező lakótelepeknek köszönhető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!