József, Bánk
-7 °C
0 °C

Aprópénztől betegedtek le a nyíregyházi fókák

2007.06.26. 17:32
Hiába a tiltó táblák, a Nyíregyházi Állatpark látogatói mindenféle dolgokat bedobálnak a fókák medencéibe. Az állatok lenyelik a tárgyakat, és emiatt elakad a táplálék útja. A gondozóiknak az tűnt fel, hogy a két oroszlánfóka nagyon bánatos, és nem figyeltek trénereikre sem. Végül a tintahal segített.

Harminc forintnyi aprópénzt találtak a Nyíregyházi Állatpark egyik oroszlánfókájának gyomrában a gondozók.

Lionival és társával, Ginoval is tintahalat etetett az állatorvos, amely természetes hashajtóként hat, így megmenekültek az állatok.

2004-ben azonban ebben az állatparkban két borjúfóka már elpusztult. Az állatok gyomrában akkor is tucatnyi fémpénzt találtak, amit a látogatók dobálnak be. A Nyíregyházi Állatpark dolgozói az aprópénz mellett gomb- és ceruzaelemeket, műanyag kanalakat valamint fémcsavarokat is találtak a fókák medencéjében, de gumilabdát és cserépdarabot is dobtak már be az állatokhoz. Hiába a tiltótáblák, a látogatók minden nap teledobálják a fókák medencéjét veszélyes anyagokkal, így néhány napja a látogatókat már az állatpark egyik munkatársa személyesen is figyelmezteti a medencénél, amelyet minden nap átvizsgálnak.

Az idegen tárgyak miatt megakad a táplálék a fókák szervezetében, és méreganyagok szívódnak fel a bélfalon keresztül, ez az állat elhullását vagy vérzést okoz, mondta Papp Endre Ákos, a Nyíregyházi Állatpark állatorvosa. Ha elemet eszik például a fóka, és az akad el a gyomrában, akkor az elemből felszabaduló anyagok okoznak egy hosszabb távú mérgezést, ami biztosan elhulláshoz vezet, tette hozzá.

A nyíregyházi park két oroszlánfókája, Lionel és Gino időben került állatorvoshoz, a gyógymódként felírt tintahal természetes hashajtó hatásának köszönhetően megmenekültek. Gondozóiknak egyébként az tűnt fel, hogy a két oroszlánfóka nagyon bánatos, és nem figyeltek trénereikre sem.