Rafael
19 °C
33 °C

Durván egymásnak estek a francia alvilág klánjai

2009.01.14. 07:33
A drogkereskedelem, a játékautomaták feletti ellenőrzés, illetve az ingatlanspekulációk miatt mészárolják egymást a francia alvilág csoportjai Marseille-ben, Korzikán, és sok helyütt másutt. Párizs környékén egyébként béke van, mivel az összes nagy ember vagy ül, vagy épp a bírósági tárgyalására vár.

Megkétszereződött az elmúlt évben a francia alvilági bandák, bűnszövetkezetek közötti véres leszámolások áldozatinak száma. Míg a Le Figaro szerint 2007-ben 58, 2008-ban több mint 120 halottat produkált az alvilági harc. Párizsban és környékén egyébként nem dühöngött idén a maffiaháború, részben azért, mivel a térségben működő nagy bűnszövetkezetek tagjai jobbára börtönben vannak, vagy éppen bíróság előtt állnak.

A vidék viszont korántsem nyugodt. Például Grenoble városában egymást érték a vendetták, a leszámolásoknak tíz halottja és ugyanannyi sebesültje van. A leglátványosabb gyilkosság 2008 szeptemberében történt, amikor egy elítéltet, aki a varces-i börtönben töltötte büntetését, kívülről lőttek le távcsöves puskával. "Városunk valóságos Chicagóvá vált", mondta a egy helyi rendőrtiszt a bűntett után.

Korzikában nyolc gyilkosság jelezte, hogy a klánok hadiösvényre léptek, a háború a bárok és az idegenforgalmi beruházásokhoz kapcsolódó építkezések fölötti ellenőrzésért folyik. Áprilisban itt ölték meg Richard Casanovát, akiről feltételezik, hogy ő szervezte a genfi UBS bank elleni 1990. évi akciót, amelyet sokan az évszázad bankrablásának neveztek. Az erőszakhullámot vélhetően Casanova halála váltotta ki.

Marseille-ben a "Nagy Szőke" nevű bűnöző számított az alvilág egyik főnökének: őt augusztus 3-án lőtték le. Halála feltehetően a szerencsejáték-automaták és a drogkereskedelem kontrolljáért folyó, tucatnyi áldozatot követelő harccal függött össze. A rendőrség szerint a helyi maffiákon kívül a bűnözők új nemzedéke is jelentkezett. Akad köztük szerb, horvát, bosnyák, montenegrói is. Nizzában először tört ki területi konfliktus az Ariane negyed hagyományos bandavezérei és .. csecsen bűnözők között.