Ágnes
-1 °C
2 °C

Véradótól kaphatták meg a szivacsos agyvelőgyulladást

2004.10.25. 12:07
Egy francia véradóról a múlt héten derült ki, hogy a kergemarhakór emberi változatát hordozza. A donor véréből tízen kaptak nemrég, és korábban vérkészítményekhez használták a tőle kapott vért. A francia hatóságok most keresik azokat, akik megfertőződhettek a halálos vírussal.
Nyolcra emelkedett az ismertté vált Creutzfeldt-Jacob kórral fertőzött betegek száma Franciaországban, a fokozott riadalmat azonban az okozza, hogy a legújabb regisztrált esetben egy rendszeres véradóról derült ki, hogy a halálos kórt hordozza, jelentette az Associated Press.

A donor vérét nemrég tíz ember is megkapta és különféle vérkészítményekhez is felhasználták, közölte a vérellátásért felelős francia egészségügyi hatóság, ami most igyekszik felkutatni és azonosítani azokat, akik kaphattak a fertőzött vérből. Ha megtalálják őket, orvosaikra vár a feladat, hogy tudassák velük a rossz hírt: feltehetőleg megfertőzte őket a kergemarhakór emberi változata.

1993 és 2003 között rendszeresen adott vért

Az egészségügyi tisztviselők nem közöltek részleteket a vírushordozó donorról, sem a korát, sem a nemét nem tudni, csak annyi bizonyos, hogy még életben van, és 1996 óta ő a nyolcadik, aki megbetegedett a Creutzfeldt-Jacob kórban. A donor 1993 és 2003 között rendszeresen adott vért, és azon kívül, hogy vérátömlesztésekhez használták vérét, nyolcvanhárom-féle vérkészítményt - például gamma globulint - állítottak elő belőle, ami több ezer beteghez is eljuthatott.

A nyolcvanhárom gyógyszerből tizenhat forgalomban lévőt tudtak eddig azonosítani, ezeket azonnal visszahívták a kórházakból. A többit vagy felhasználták az évek során, vagy lejárt szavatosságuk miatt megsemmisítették azokat. Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozták, hogy jelenleg nincs rá bizonyíték, hogy a Creutzfeldt-Jacob kór ilyen vérkészítmények útján is terjedne.

Nem mutatható ki

A szivacsos agyvelőgyulladást okozó mikrobák (az úgynevezett prionok) nem mutathatók ki a bevált vértesztekkel, és mivel a betegség csak igen lassan bontakozik ki, akár egy évtizedig is eltarthat, míg a jelentkező tünetek alapján felismerik a fertőzöttséget, emlékeztet az International Herald Tribune cikke az esettel kapcsolatban. Szakértők szerint elméletileg lehetséges, hogy vérkészítmények útján is terjedhet a kór, mivel a gyártás során nem alkalmaznak olyan lépéseket, amik során elpusztulnának a prionok.

Angliában jelenleg is keresnek tizenhét pácienst, akik egy Creutzfeldt-Jacob kórban elhunyt véradótól kaptak vért, és körülbelül hatezren lehetnek, akik vérkészítmények útján megkaphatták a kórt.