Viola
-6 °C
-2 °C

Horváthot tanúként hallgatják meg

2002.05.13. 14:49
Nem gyanúsítottja Horváth Szilárd a móri vérengzés miatt indult nyomozásnak - jelentette ki Garamvölgyi László. A móri mészárlással "összefüggésbe hozott" Horváthot ezért ma délután tanúként fogják kihallgatni.
A móri vérengzés miatt indult nyomozás pillanatnyilag ismeretlen tettes ellen folyik, így annak nem gyanúsítottja Horváth Szilárd - jelentette ki Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. A móri mészárlással "összefüggésbe hozott" Horváthot egyébként kora délután kezdik kihallgatni a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozói. Mivel azonban az elmúlt napokban nem merült fel az ügyben újabb körülmény, ma délután feltehetően tanúként faggatják arról, merre járt és mit csinált múlt csütörtökön.

Mindegy hogyan, lényeg, hogy előkerült

A rendőrséget nem érdekli, hogyan jut el a keresett személy a kihallgatásra - nyilatkozta Garamvölgyi László arra a kérdésre reagálva, hogy miért egy újságíró kísérte be Horváth Szilárdot a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetbe.

A rendőrségnél szombaton jelentkezett Horváth

Garamvölgyi elmondta: nagykanizsai kapitányságra szombaton telefonált egy magát Horváth Szilárdnak valló férfi és közölte: neki semmi köze ahhoz, ami Móron történt. A telefon túloldalán lévő kanizsai rendőr ekkor azt javasolta neki, ha ez így van, jelenjen meg a rendőrségen és így minden tisztázódhat. De nem így történt.

Másnap, vasárnap délután már Horváth jogi képviselője ült le rendőrökkel "beszélgetni" és garanciát kért arra az esetre, ha Horváth feladja magát. A nyomozókban azonban nem talált jó beszélgető partnerekre, hiszen a rendőrség álláspontja az volt: vagy feladja magát vagy elfogják - nyilatkozta a kommunikációs igazgató.

Az, hogy ezek után mi történt, már nem érdekli a rendőrséget, hiszen Horváth ma hajnalban jelentkezett a Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben.

A móri mészárlással összefüggésbe hozott Horváth Szilárd és Farkas Róbert volt az elmúlt napokban Magyarország két legkeresettebb bűnözője. Csütörtökön őket kereste az ország majd összes rendőre, néhány napja pedig a rendőrségi fejvadászok kapták kizárólagos feladatul felkutatásukat. Ráadásul a hírek szerint többen is látták őket a móri bank körül.

Horváth előélete
Horváth Szilárdot már két éve körözték, mert nem vonult be jogerős büntetésének letöltésére a büntetés-végrehajtási intézetbe. Bár Horváth Szilárd és Farkas Róbert - akik mint a zálogházi rablók - a rendőrség jelenleg rendelkezésre álló adatai alapján az ország területén több alkalommal hajtott végre fegyveres rablást pénzintézetek sérelmére, Horváth pillanatnyilag egyetlen ügyben sem gyanúsított.

Horváth Szilárd egyébként valószínűleg azonos azzal a férfival, aki 1993-ban sorkatonaként - két társával együtt - felfegyverkezve megszökött a Magyar Honvédség sormási laktanyájából, és akit ezért akkor nyolc éves börtönbüntetésre ítéltek több emberen, hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt.

Az akkor 19 éves nagykanizsai fiatalember 1993. szeptemberében felfegyverkezve, két katonatársával együtt szökött meg a Zala megyei Sormás község térségében lévő katonai alakulattól. A szökéskor két őrt megtámadtak és lefegyvereztek, majd megpróbálták elvenni az ügyeletes tiszt fegyverét is. Horváth Szilárd és egyik társa több lövést is leadott a megszerzett gépkarabélyokból a legénységi épületben, illetve a telephelyen, majd a lőszerraktárba behatolva töltényeket, valamint támadó kézigránátokat vettek magukhoz és elhagyták a laktanyát.

A szökevények Szepetnek községben fegyverrel próbáltak autót szerezni, a helyszínre érkező rendőrökre pedig tüzet nyitottak és kézigránátot dobtak. A katonák végül egy nap elteltével önként megadták magukat, miután a rendőrök a Mura folyó partján bekerítették őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!