Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tízezreket fenyegető gátszakadás Kínában

2004.01.22. 14:12
Átszakadt egy víztározó gátja Kína északi részén, több ezer embert menekítettek biztonságos helyre a jeges áradat elől csütörtökön. Jelenleg másodpercenként 80 köbméternyi víz zúdul ki a gáton tátongó nyolc méter átmérőjű hasadáson.
Mintegy 7-8 ezer lakos evakuálása van folyamatban - közölte egy helyi polgári védelmi illetékes csütörtökön a baleset helyszínén, Urumcsitól, Hszincsiang-Ujgur kínai autonóm terület székhelyétől hatvan kilométerre északra.

Az Új Kína hivatalos kínai hírügynökség tájékoztatása szerint mintegy kétezer embert menekítettek már el a körzetből csütörtök reggelig. A kiáramló víz gazdaságokat és termőföldeket öntött el, és akár további 20 ezer fő evakuálására is szükség lehet.

Szinte lehetetlen a helyreállítás

A víz még szerdán, a késői órákban kezdett szivárogni a múlt század ötvenes éveiben épült, 30 millió köbméter befogadóképességű víztározóból. Jelenleg másodpercenként 80 köbméternyi víz zúdul ki a gáton tátongó nyolc méter átmérőjű hasadáson.

A helyreállítási munkálatokat megfelelő felszerelés hiánya mellett a mínusz húsz Celsius-fokos hőmérsékletben erősen fagyott talaj is hátráltatja, szinte lehetetlenné téve, hogy földdel tömjék el a nyílást. Az állami rádió híradása szerint ötszáz katona küzd a kemény faggyal és a sűrű köddel, megpróbálva a Góbi sivatagba terelni az áradó vizet.