Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Hatalmas gázömlés Nagytétényben

2005.08.26. 10:17
A legmagasabb riasztási fokozatot rendelte el a tűzoltóság, miután egy munkagép felszakított egy nagy átmérőjű gázvezetéket a XXII. kerületben, a Fennsík utcai kereszteződésnél. A mintegy 20-25 bar nyomású gáz azonnal ömleni kezdett a vezetékből. A gázömlést délelőtt megfékezték.

Egy munkagép által átszakított gáznyomócső szivárgása miatt kellett lezárni a 7-es főutat Nagytétényben, adta hírül a HavariaPress. A XXII. kerületi Balatoni út mentén pénteken délelőtt, fél tíz körül, a Fennsík utcai kereszteződésnél, alig pár kilométerre a tavalyi törökbálinti robbanás helyszínétől alakult ki csaknem katasztrófahelyzet. A lánctalpas munkagép egy ideiglenes szállítóút építésén dolgozott egy kerítéssel övezett területen, ám váratlanul átszakította a gázcsövet, amelynek helyét egy tábla méterekkel távolabbra jelezte.


Gázvezeték a Tétényi-fennsík alatt (Fotó: Index)

A 20-25 bar nyomású gáz azonnal ömleni kezdett a vezetékből, a kiömlött gázmennyiség erős gázszagot okozott a környéken. A történteket észlelve a gépkezelő rögtön kitolatott, majd riasztotta a tűzoltókat. A földgázvezetéken egy 15 centi hosszú, 5 centiméter széles repedés keletkezett, jelentette az Index munkatársa a helyszínről.

Legmagasabb riasztási fokozat

A baleset bejelentésekor szinte azonnal áramtalanították a környéket. A gázömléshez jelentős erőkkel vonultak ki a tűzoltók, ötös riasztási fokozatot rendelték el, húsz-harminc tűzoltóautó vonult a helyszínre, mondta el az Indexnek Dobson Tibor tűzoltóezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.


Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók (Fotó: Index)

A rendőrség a kárelhárítás zavartalansága és az autósok biztonsága érdekében két irányból lezárta a Balatoni útat, a tűzoltóság pedig a legmagasabb riasztási fokozatban kezdte meg a kárelhárítást, amihez vegyi felderítő egységet is kirendeltek a helyszínre. A katasztrófavédők intézkedtek a Budaörsi Repülőtér átrepülő légi forgalmának korlátozásáról is.

A kiömlött, hatalmas gázmennyiséget a szakemberek két vízpajzzsal, és több vízsugárral kezdték hígítani a földhányások fedezékéből, miközben a szakemberek megkezdték az érintett szakasz lezárását. A tűzoltók munkáját nagyban könnyítette, hogy a vezetéket földgáz - azaz főként metán - továbbítására használják, így a levegőnél kisebb sűrűségű gázt viszonylag egyszerűbb volt szétoszlatni. Ha városi gázról, azaz propán-bután összetételű keverékről lett volna szó, akkor a föld felett megülő gázfelhővel nehezebben bírkóztak volna meg a katasztrófaelhárítók. Így is gondot jelentett, hogy a terület - a Tétényi-fennsík - vízhiányos, ezért vízszállító járműveket is kellett a helyszínre irányítani.

Nem kellett kitelepíteni

Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője a helyszínen elmondta, a környéken a gáz nem gyűlt össze olyan koncentrációban, hogy robbanásveszélyes legyen. A gázömlés közelében nem kellett kitelepíteni a lakosságot, mivel a környéken egyetlen lakóház sincs.


Elmúlt a veszélyhelyzet (Fotó: Index)

Délelőtt 11 órára a TIGÁZ szakemberei meg is fékezték a gázömlést, ennek köszönhetően megszűnt a veszélyhelyzet a területen, már csak az utómunkák zajlanak. A káreset felelősének kiléte egyelőre tisztázatlan, a HavariaPress hírügynökség információi szerint a vétkesnek a TIGÁZ várhatóan kiszámlázza majd az elszökött - több tízezer köbméternyi - gázmennyiséget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!