Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatalmas gázömlés Nagytétényben

2005.08.26. 10:17
A legmagasabb riasztási fokozatot rendelte el a tűzoltóság, miután egy munkagép felszakított egy nagy átmérőjű gázvezetéket a XXII. kerületben, a Fennsík utcai kereszteződésnél. A mintegy 20-25 bar nyomású gáz azonnal ömleni kezdett a vezetékből. A gázömlést délelőtt megfékezték.

Egy munkagép által átszakított gáznyomócső szivárgása miatt kellett lezárni a 7-es főutat Nagytétényben, adta hírül a HavariaPress. A XXII. kerületi Balatoni út mentén pénteken délelőtt, fél tíz körül, a Fennsík utcai kereszteződésnél, alig pár kilométerre a tavalyi törökbálinti robbanás helyszínétől alakult ki csaknem katasztrófahelyzet. A lánctalpas munkagép egy ideiglenes szállítóút építésén dolgozott egy kerítéssel övezett területen, ám váratlanul átszakította a gázcsövet, amelynek helyét egy tábla méterekkel távolabbra jelezte.


Gázvezeték a Tétényi-fennsík alatt (Fotó: Index)

A 20-25 bar nyomású gáz azonnal ömleni kezdett a vezetékből, a kiömlött gázmennyiség erős gázszagot okozott a környéken. A történteket észlelve a gépkezelő rögtön kitolatott, majd riasztotta a tűzoltókat. A földgázvezetéken egy 15 centi hosszú, 5 centiméter széles repedés keletkezett, jelentette az Index munkatársa a helyszínről.

Legmagasabb riasztási fokozat

A baleset bejelentésekor szinte azonnal áramtalanították a környéket. A gázömléshez jelentős erőkkel vonultak ki a tűzoltók, ötös riasztási fokozatot rendelték el, húsz-harminc tűzoltóautó vonult a helyszínre, mondta el az Indexnek Dobson Tibor tűzoltóezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.


Nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók (Fotó: Index)

A rendőrség a kárelhárítás zavartalansága és az autósok biztonsága érdekében két irányból lezárta a Balatoni útat, a tűzoltóság pedig a legmagasabb riasztási fokozatban kezdte meg a kárelhárítást, amihez vegyi felderítő egységet is kirendeltek a helyszínre. A katasztrófavédők intézkedtek a Budaörsi Repülőtér átrepülő légi forgalmának korlátozásáról is.

A kiömlött, hatalmas gázmennyiséget a szakemberek két vízpajzzsal, és több vízsugárral kezdték hígítani a földhányások fedezékéből, miközben a szakemberek megkezdték az érintett szakasz lezárását. A tűzoltók munkáját nagyban könnyítette, hogy a vezetéket földgáz - azaz főként metán - továbbítására használják, így a levegőnél kisebb sűrűségű gázt viszonylag egyszerűbb volt szétoszlatni. Ha városi gázról, azaz propán-bután összetételű keverékről lett volna szó, akkor a föld felett megülő gázfelhővel nehezebben bírkóztak volna meg a katasztrófaelhárítók. Így is gondot jelentett, hogy a terület - a Tétényi-fennsík - vízhiányos, ezért vízszállító járműveket is kellett a helyszínre irányítani.

Nem kellett kitelepíteni

Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője a helyszínen elmondta, a környéken a gáz nem gyűlt össze olyan koncentrációban, hogy robbanásveszélyes legyen. A gázömlés közelében nem kellett kitelepíteni a lakosságot, mivel a környéken egyetlen lakóház sincs.


Elmúlt a veszélyhelyzet (Fotó: Index)

Délelőtt 11 órára a TIGÁZ szakemberei meg is fékezték a gázömlést, ennek köszönhetően megszűnt a veszélyhelyzet a területen, már csak az utómunkák zajlanak. A káreset felelősének kiléte egyelőre tisztázatlan, a HavariaPress hírügynökség információi szerint a vétkesnek a TIGÁZ várhatóan kiszámlázza majd az elszökött - több tízezer köbméternyi - gázmennyiséget.