Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A politikusokban és az újságírókban bíznak legkevésbé

2006.08.01. 18:14
Az orvosok és a tanárok a legméltóbbak a bizalomra, ugyanakkor az emberek nem bíznak a politikusokban és az újságírókban - derült ki a GfK Custom Research Worldwide című felméréséből. Míg Magyarországon a válaszadóknak csak 26 százaléka szavazott bizalmat a politikusoknak, az ügyvédeket 66 százalék, a papokat 53 százalék látja pozitívan.

A Bizalom Index vizsgálat keretében a GfK-csoport 2006 áprilisában és májusában 19 európai országban és az Egyesült Államokban 19 674 főt faggatott ki arról, mely szakmák művelői iránt táplálnak bizalmat.

A válaszadóknak 1-től 4-ig terjedő skála segítségével kellett megjelölniük, hogy kiben mennyire bíznak. Az 1-es a nagyon megbízhatatlant, a 4-es pedig a nagyon megbízhatót jelentette.

Rossz pontok a menedzsereknek és a politikusoknak

A nyugat-európaiak 85 százaléka, különösen az olaszok és a németek, illetve az amerikaiak nem bíznak saját politikai vezetőikben. Ugyanez érvényes a Kelet-Európában élők közel 90 százalékára. Az adott ország-csoporton belül Magyarországon a legnagyobb a bizalom, ahol a lakosság 26 százaléka bízik a politikai vezetőkben.

Átlagosan a megkérdezettek kétharmada szkeptikus az ipari topmenedzserekkel szemben. Különösen rossz a megítélésük Németországban és Görögországban, ahol a megkérdezettek 82 illetve 74 százaléka viseltet bizalmatlansággal irántuk. Dánia, Törökország, Finnország, Svédország és Spanyolország azok az országok, ahol az emberek többsége megbízik az ipar vezetőiben. (Magyarországon a lakosságnak csaknem a fele - 48 százaléka bízik a topmenedzserekben).

Újságíró: a harmadik legnegatívabb foglalkozás

Az utóbbi évekhez képest az újságírók megítélése is megközelítette a két legnegatívabbnak ítélt foglalkozásét, a politikusokét és a topmenedzserét. A harmadik legnegatívabbnak ítélt hivatásról a megkérdezettek 60 százaléka vélekedett úgy, hogy nem tud megbízni képviselőiben.

A brit, dán és svéd válaszadók a sajtó tisztességével kapcsolatban komoly kétségeknek adtak hangot. Ezzel szemben a romániai és lengyelországi megkérdezettek átlag feletti bizalmi pontszámokat adtak saját újságíróiknak. A magyarok 37 százaléka voksolt bizalmat a tollforgatóknak.

Orvosok, tanárok: magas bizalmi index

A GfK Bizalom Index szerint azonban vannak olyan szakmák is, melyek képviselőiben az emberek többsége megbízik. A megkérdezettek az orvosokat és a tanárokat tartják a legmegbízhatóbbnak mind a 19 európai országban, illetve az Egyesült Államokban.

Összességében a válaszadók 82 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megbízik az orvosokban, 81 százalékuk pedig ugyanezt mondta el a tanárokról. A magyarok körében az orvosok bizalmi indexe 88, a tanároké pedig 87 százalékos.

Őket a legtöbb ország bizalmi ranglistáján a katonaság és a rendőrség követi. E tekintetben Románia bizonyult az egyetlen kivételnek, itt ugyanis a lakosságnak nem egészen fele, csupán 46 százaléka bízik meg a rendőrökben.

Ellentmondásos az ügyvédek megítélése

Viszonylag jól szerepelt a papság, ám görögök által "megszavazott" 36 százalékos bizalom komoly kritikát jelez e csoport irányába. A franciák, spanyolok, csehek többsége sem mutat különösebben komoly bizalmat a papok iránt. (A magyar lakosság 53 százaléka bízik a papságban.)

Ellentétesek a vélemények a jogi területen dolgozókkal kapcsolatban. Észak-Európában a megkérdezettek különösen nagyra tartják az ügyvédeket, míg az olaszok, amerikaiak és a görögök általában sokkal rosszabb véleménnyel vannak róluk. A magyarok 66 százaléka viseltetik bizalommal az ügyvédekkel szemben - derült ki a GFK felméréséből.