Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Gombászverseny életre-halálra

2000.10.17. 18:16
"Azt hallottam, nincs bent gyilkos galóca!" - bizalmaskodott a fülembe a székesfehérvári vásárcsarnok ehető- és mérgesgomba-szakértője, és közben olyan arcot vágott, mint amilyet Mulder ügynök szokott szupertitkos állambiztonsági adatok realizálása közben. - Hatvanat kell felismerni. - Tette még hozzá mutatóujját jelentőségteljesen felemelve, majd villámgyorsan eltűnt egy szűk résre megnyíló ajtó mögött, miközben lába alatt megzörrent a parkettára szórt avar.
Mindenki részt vett aki ad a szakmai tekintélyre
A fehérvári mester hatvan társával együtt az idei, de az első országos gombafelismerő-verseny résztvevője, melyet a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága szervezett kedden, ezúttal országos jelleggel. Az évi rendes tudáspróbán minden köztéri zöldségárusító egység gombabírójának kötelező a megjelenés, aki kicsit is ad szakmai tekintélyére.

Az impozáns díszletek között zajló megmérettetés szabályai évek óta változatlanok. Vannak számozott tálcák, melyekre a furfangos szervezők hihetetlenül sokféle színű és formájú gombafajt rendeztek hosszú sorba. A feladat ezeket egy űrlapon fél óra alatt azonosítani, és besorolni a gasztronómiailag könnyen értelmezhető "ehető" vagy "mérgező" halmazok valamelyikébe.

Mit kell tudnia egy gombaszakértőnek?
Magyarországon körülbelül háromezer gombafajt tartanak nyilván a szakkönyvek, ebből úgy harminc százalék mérgező. Egy átlagos képességű szakértőnek két-háromszáz különböző fajt kell ismernie, hogy bizonyítványt kapjon tudásáról. Mivel nincs két egyforma gombamérgezés, a bírák felelőssége a piaci forgatagban igen komoly. Olyan esetre is volt már példa, amikor a gyűjtő bevásárlószatyrából véletlenül kiesett és ezért nem ellenőrzött begöngyöltszélű cölöpgomba okozott végzetes balesetet. Olyan fajok is vannak, amelyek a bőrrel érintkezve is mérgeznek, ezért ajánlatos csak olyan gombát kosarunkba rakni, amit ismerünk.
Aki a halmazos kérdést akár csak egyszer is elhibázza, azt - érthető okokból - azonnal diszkvalifikálják, hiszen a hétköznapi praxisban gyanútlan kisnyugdíjasok bírálják el végül a szakértő tudását.

A versenyek állandó sztárja a beszédes nevű gyilkos galóca (fehér kalap, gallér, bocskor, felismerése rutinfeladat), mely alattomos gombaféle elfogyasztása után az első órákban az egyetlen érzékelhető testi elváltozás mindössze a vasárnapi ebéd után rendesen jelentkező telítettség érzés. Nyolc-tíz óra elteltével azonban, amikor a gomba már teljesen felszívódott az áldozat szervezetében, ezért tettenérése úgyszólván lehetetlen, igen kellemetlen tünetek sorozata jelentkezik, melyek közül a legsúlyosabb a megállíthatatlan hasmenés, melybe általában közvetlenül belehalnak a galócafogyasztók.

Magyarországon körülbelül háromezer gombafajt tartanak nyilván a szakkönyvek
Ilyen esetek a folyamatos felvilágosító tevékenység ellenére elég gyakran fordulnak elő, többnyire azért, mert az ízletes ingyen ebéd reményében az emberek nyaranta összeszednek mindent, aminek kalapja van és nehéz észrevenni. Vannak olyan mérges gombák is - tudtam meg a verseny egyik szervezőjétől, amelyek néhány perces "hőkezelés" (beavatatlanoknak: főzés) után ehetővé válnak, de a Gyilkos nem adja meg magát ilyen könnyen, ezért jobb, ha a csalitosban messze elkerüljük.

Az egyesületi tagok a versenyek közti unalmas hétköznapokon esetenként terepgyakorlatokat szerveznek. A gombaszakértők ilyenkor többnyire ismeretlen ritkaságokat kutatnak az erdőn, melyeket megszárítanak, és jól eltesznek a következő versenyre, miközben előre azon röhögnek magukban, milyen képet vág majd a debreceni versenyző, amikor meglátja a kizárólag Somogyban honos halványlila gallérú galambgombafajt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!