Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A görögök a legkövérebbek Európában

2006.07.19. 11:26
A görögöknek a háromnegyede, a norvégoknak kevesebb mint tizede elhízott vagy túlsúlyos. A magyaroknak csak egyötöde elhízott, legalábbis ezt állapította meg a Saint Louis University (SLU) kutatása. A magyar adatok némileg ellentmondanak az amerikai felmérésnek, de a tendencia azonos: mindenki szerint egyre többen kövérek régiónkban.

Az amerikai kutatók szerint a múlt század, vagyis a 20. század végéig elsősorban a nyugat-európai országokat és az USA-t érintette az elhízás, illetve a túlsúly, mára viszont Kelet-Európa is kezd "felzárkózni", sőt, bizonyos halálozási mutatókban túlszárnyalja a nyugati országokat.

Kelet-Európában egyre többen kövérek


fotó: www.zapad.cz
Kelet-Európában egyébként átlagosan a lakosság 10-12 százaléka szenved a többletkilóktól. Ugyanakkor általában véve az USA-ban az egyik "legsúlyosabb" a helyzet: ott az elhízottak aránya 30 százalékos, a túlsúlyosaké pedig 20 százalékos.

Az SLU szerint az elhízottság vészesen terjed a globálisan is, de Kelet-Európában jelentősen növekedett a kövérek aránya az utóbbi években.

Jó példa erre a hotnews.ro internetes román újság szerint délkeleti szomszédunk: Romániában immár 40 százalékos a túlsúlyosak aránya. Legalábbis ennyien szenvednek súlyos vagy kevésbé súlyos elhízásban. A szakértők szerint ezért foglalja el az első helyet Románia a kardio-vaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségek halálozási ranglistáján.

A norvégok a legsoványabbak

Európában egyébként a leginkább túlsúlyosak a görögök: az SLU kimutatása szerint ott a férfiak 78, a nők 74 százaléka érintett. A görögök után a németek, a csehek és a ciprusiak (ők is főként görögök!) következnek.

A lista végén az olaszok és a franciák állnak, de a legeslegvégén a norvégok: északon csak a lakosság 9 százaléka elhízott.

Az amerikaiak szerint nem áll rosszul Magyarország

Magyarországon 19 százalékos az elhízottsági mutató az SLU szerint, ami nagyjából Lettországgal és Oroszországgal állít minket párba: ezekben az országokban 18 százalék a kövérek aránya. Észtországban és Litvániában is hasonló a mutató: 17,3 százalékos.

Az elhízás az amerikai szakértők szerint azért válik egyre súlyosabb problémává régiónkban is, mert itt is létezik már a fogyasztói társadalom, ugyanakkor csökken a fizikai erőkifejtés jelentősége.

A magyar szakértők szerint nem olyan jó a helyzet

Magyarországon az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet (ESKI) működteti az Internetes Magyar Egészségügyi Adattárat (IMEA), amelynek adatbázisában szerepelnek a hazai mutatók. Az adatok - amelyek most éppen szerver-karbantartás miatt elérhetetlenek az interneten, de az ESKI emailben elküldte azokat az Indexnek - forrása az Országos Epidemiológiai Központ által háromévenként végzett, reprezentatív mintán alapuló Országos Lakossági Egészségfelmérése (OLEF).

Az OLEF összeállítása során túlsúlyosaknak minősülnek azok, akiknek testtömeg-indexe 25-30 között van. Elhízottnak minősül az a személy, akinek testtömeg-indexe nagyobb mint 30. (A testtömeg-index számítása azon alapul, hogy a testsúlyt osztják a testmagasság négyzetével.)

Nőtt Magyarországon az elhízottak aránya

Mindennek alapján a magyar nők 29,8 százaléka volt 2003-ban túlsúlyos, elhízottnak pedig 18 százalékuk bizonyult. A férfiaknál ez a két mutató 38,7 és 19,6 százalék. Ez azt jelenti, hogy a nőknek 47,8, a férfiaknak pedig 58,3 százaléka vagy túlsúlyos, vagy elhízott.

Az összlakosságra vonatkozó átlagos magyar adatok szerint tehát a lakosság 52,8 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott 2003-ban, ez pedig növekedést jelent a 2000-es 51,4 százalékhoz képest. Az elhízottak aránya az egész lakosságra vetítve 18,8 százalék, ez megfelel az SLU által idézett adatnak, de ebben nem szerepel a 34 százaléknyi túlsúlyos.

Az ESKI-től megtudtuk, hogy a háromévente végzett felmérést idén már készítik, zajlik a kilencezres mintavételen alapuló vizsgálat, és a legfrissebb adatok így 2007-ben lesznek elérhetőek.