Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

A görögök is betiltanák a dohányzást

2008.05.18. 12:40
2010-től betiltaná a dohányzást a nyilvános épületek zárt helységeiben a görög egészségügyi minszter. "Most komolyan fogjuk venni a dolgot" - fogadkozott Dimítrisz Avramopulosz. Aki mégis rágyújt, 300 eurót fizethet.

A görög kormány is rászánta magát a dohányzás elleni keményebb fellépésre: hamarosan tilos lesz a rágyújtani a nyilvános épületek zárt helyiségeiben. A törvénytervezetet Dimítrisz Avramopulosz egészségügyi miniszter készül a parlament elé terjeszteni, írja a To Vima című újság.

A várhatóan 2010-ben hatályba lépő dohányzási tilalom megszegőire 300 euró bírság vár majd. Azon vendéglátóipari létesítmények tulajdonosait pedig, amelyekben megszegik a törvényt, 3000 euró (750 ezer forint) büntetésre ítélhetik.

A régi törvényt sem tartják be

Görögország ma még a dohányosok paradicsomának számít; egy 2002-ben hozott törvény, ami a nemdohányzók védelmét szolgálta, falra hányt borsónak bizonyult. A kórházakat és az athéni földalattit leszámítva a dohányosok az országban mindenütt zavartalanul pöfékelhetnek.

A hat évvel ezelőtt elfogadott jogszabály értelmében például az éttermekben az asztalok felét nemdohányzó vendégeknek kellene fenntartani. A gyakorlatban ezt sehol nem tartják be, és nem is ellenőrzik. "Most azonban komolyan fogjuk venni a dolgot" - fogadkozott Avramopulosz az athéni rádióban.

Az utóbbi években az Európai Unió számos országában drákói módon korlátozták, illetve betiltották a dohányzást nyilvános helyiségekben. Élen járt ezen a téren Írország, Olaszország, Németország és Franciaország.