Árpád
-2 °C
3 °C

Csak emberölés miatt felel a diósdi kettős gyilkos

2008.04.03. 15:46
Besült a géppisztolya, így sima pisztollyal tett el láb alól két férfit Diósdon P. Sándor. Bár a férfi egy bűnszervezet bérgyilkosa volt, a bíróság előtt csak a kettős emberölésért kell felelnie. Ugyanis bűntetetését csökkentendő, részletes tanúvallomást tett különböző ügyekben, például pénzszállító-autók kirablásáról, bankok kifosztásáról és a százhalombattai olajlopásról beszélt.

Vádalku okán fegyveres rablásokkal már nem vádolta meg az ügyészség azt a férfit, aki egy bűnszervezet tagjaként elkövette a diósdi kettős gyilkosságot 2005 márciusában, derült ki a Pest Megyei Bíróság tárgyalásán. Az ítészek előtt összesen 38 férfi állt, bűnlajstromuk a következő: a diósdi kettős gyilkosság, az Egér úton és a Szerémi úton pénzszállító autók ellen végrehajtott fegyveres támadások, két bankrablás, a százhalombattai olajlopások, és egyéb cselekmények.

A per mostani második tárgyalásán a bűnszervezet "bérgyilkosának" nyomozati vallomását ismertették. Az ügyészség képviselője elmondta, hogy a férfival, P. Sándorral kötött vádalku része, hogy - bár a férfi részt vett pénzszállító autó elleni támadásban és bankrablásban is - az ügyészség őt csak az élet elleni bűncselekménnyel gyanúsította meg.

A vádlott azt mondta, bűnösnek érzi magát, s kész vallomást tenni. A nyolc általános iskolát végzett férfi korábban vagyonőrként dolgozott, és a szintén vádlott C. Attila unokaöccse. Nagybátyja egy alkalommal megjegyezte, hogy sok pénzt tudnának szerezni a pénzszállító autókról szóló információkkal, így került a bűnözői csoportba.

Az egykori vagyonőr "tippje" alapján kíséreltek meg többek között kirabolni egy pénzszállító autót a Szerémi úton, de ez - bár egy kézigránátot is használtak - nem sikerült. Szintén P. Sándor vagyonőri munkája során szerzett információk alapján próbáltak meg kifosztani egy XIX. kerületi bankot, de P. Sándor kénytelen volt üres kézzel távozni a bankból, mert az alkalmazottak megnyomták a riasztót, a páncélszekrény pedig nem nyílt ki. Egy III. kerületi bankot is ki akartak rámolni, de a tervezett rablás előtt nem sokkal rendőrök igazoltatták őket, így letettek az akcióról. Csak néhány héttel később kísérelték meg újra, ezúttal P. Sándor nélkül, aki megijedt.

A fegyveres rablások mellett P. Sándor és K. Ferenc megbízást kapott C. Attilától, hogy öljenek meg egy cégvezetőt. A férfira a XVII. kerületben, autójában ülve lőtt rá hatszor P. Sándor, majd elmenekült a helyszínről, a vállalkozó pedig túlélte a támadást. Ezt követően C. Attila arra kérte P. Sándort, hogy végezzen azzal a férfival, aki videóra vette, ahogy a Koszi-klán emberei kőolajat és benzint lopnak a Mol százhalombattai finomítójából, és részt kért az olajlopás nyereségéből. P. Sándor szerint C. Attila azért bízta meg őt a gyilkossággal, mert korábban a XVII. kerületben nem sikerült egy hasonló feladatot teljesítenie, és C. Attila "akart nekem újabb lehetőséget adni, hogy nagyon sok pénzhez jussak".

P. Sándor vallomása szerint 2005 márciusában bűnözőtársa, K. Ferenc hozta a későbbi sértetteket Diósd határába, ahol ő már várt rájuk. Egy géppisztollyal próbált tüzelni az autóban ülő két férfira, de a fegyver besült, így előkapta pisztolyát. Amikor elfogytak a töltények, társa fegyverével folytatta a lövöldözést, ezután hazamentek, a fegyvereket szétszedték, és a Dunába dobták az északi összekötő vasúti hídnál. A bérgyilkosságért 2,4 millió forintot kapott P. Sándor és K. Ferenc C. Attilától.

Az ügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja a férfit, aki tettét bűnszervezet tagjaként követte el. A per négy vádlottja részese a tanúvédelmi programnak, mert teljes, magukra és a többi vádlottra nézve terhelő vallomást tettek. Ketten közülük az olajlopás kitervelésében és szervezésében vettek részt, egyikük a rablással, bérgyilkossággal foglalkozó bűnszervezet vezetője volt, a negyedik férfi pedig a csütörtökön kihallgatott P. Sándor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?