Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hahota világnap: Katari legyen veletek

2003.05.05. 11:01
Hahota világnapot tartottak Budapesten. Az agykontroll honlapjáról elérhető felhívásban az állt: nem egymáson, hanem egymással, mind a magunk, mind pedig egymás hasznára nevetünk, együtt, közösen. A helyszínen kiderült: a röhögőmozgalmat az intézményesülés fenyegeti, pedig a hahota világnap hidat verhet a stressz és a nevetés között tátongó szakadék fölé.
Röhögni? Ezeknek!?
Figyeljünk oda a hahota világnapra. Amíg nem késő. És amíg tehetjük. Mert tíz év múlva már késő lesz. Madan Katari doktor addigra megalakítja világkormányát, mi alattvalók pedig erőltetett HO-HO-HA-HA-HA felkiáltásokkal hozzuk magunkat hangulatba, úgy röhögünk, hogy a könnyünk is csorog bele, a napi fejadagért röhögünk, a munkahelyért röhögünk, a gyerek iskolájáért röhögünk, a kocsinkért röhögünk, és a nagyobb házért. Egyszóval az életért. A föld alatti kazamaták addigra dugig telnek röhögésre képtelen selejtekkel, akiknek dacos arcáról vallatás nélkül is leolvashatják fogva tartóik: "Röhögni? Ezeknek!?"

ki fog derülni

A szervezők sietve kértek elnézést a kenderért tüntetőktől
A gellérthegyi víztározó tetején vasárnap tartották meg Magyarországon az első hahota világnapot. A szervezők sietve kértek elnézést a kenderért tüntetőkért, a kender ellen tüntetőkért, az édesanyáktól, hogy rendezvényük az ő napjukra esett.
- Egy a lényeg, hogy szívből akarjon nevetni az, aki idejön.
- Mi ez?
- Ki fog derülni.

Kapkodva szedi össze

A komikus színészek tovább élnek
Egy parkban vagyunk, a víztározó tetején. Három-ötfős csoportokba verődve beszélget harminc ember. A beavatottak. Azért jöttek, hogy röhögjenek egy jót. A szónok mikrofonnal a kezében kéri őket, hogy "gyertek össze". Azért vagyunk itt, hogy hidat verjünk a stressz és a nevetés között tátongó szakadék között. Bemelegítésként mindenki utánamondja: HO-HO-HA-HA-HA. Közben ütemes taps. A kórus ereje félelmetes, nekem régi idők pártkongresszusának és görög drámáknak sajátos keverékét idézi. Egy félmeztelen napozó kapkodva szedi össze körülötte heverő motyóját és sietve távozik.

A hahota világnap ötlete Madan Kataritól, egy indiai orvostól ered, ő dolgozta ki a jóganevetés egy sajátos, az egészségre jó hatással lévő technikáját. Mert statisztikai tény, hogy egyre kevesebbet nevetünk. És az is statisztikai tény, hogy a komikus színészek tovább élnek, mint a nem komikus színészek, mert a komikus színészek többet röhögnek, ugye. Ezt már a szónok mondja. HO-HO-HA-HA-HA.

Bankszámlára jótékony

Röhögve mondjunk el magunkról minél többet
Madan Katari nem kispályás, ezért aki szívén viseli gyermekei sorsát, nem intézi el egy kézlegyintéssel a hahota világnapot. Katari vezényszavára nevetnek ma már a szingapúri munkaügyi és szociális minisztérium hivatalnokai, a nyugat-ausztráliai parlament képviselői, a Glaxo gyógyszergyár kémikusai, a SAS pilótái, a Volvo mérnökei. A listából látható: ha a világot még nem is tette jobbá a nevetés, Katari bankszámlájára mindenképpen jótékony hatással van. Az összeesküvés-elméletek kedvelőinek még egy adalék: a magyar hahotaklub az agykontroll honlapjáról érhető el.

Egy nevetőgyakorlat. Álljunk szembe partnerünkkel, fogjunk vele kezet, és szavak nélkül, röhögve mondjunk el magunkról minél többet. Egy másik. Tegyünk úgy, mintha egy fűnyírót próbálnánk beindítani, és ez csak harmadszor sikerül, akkor röhögjünk egy hatalmasat. Egy harmadik. Imitáljuk, ahogy italt keverünk magunknak, majd emeljük szánkhoz a nem létező poharat, és hajtsuk fel egy húzásra. A gyakorlatokat elválasztó szünetekben ütemesen tapsoljunk és kiáltsuk: HO-HO-HA-HA-HA.

Belpolitikai kérdés

A szónok elhatárolódik
Madan Katari levelet írt nekünk. Semmi röhögnivaló nem volt benne, a békéért emeli fel a szavát. A szónok elhatárolódik. (Vajon meddig teheti?) Nem kell egyetérteni a levél tartalmával, mondja, nálunk a béke is belpolitikai kérdés, itt senki sem kíván állást foglalni. Különben is, béke van, nem? Újabb levél. Kezd az egész szervezett jelleget ölteni, megvillantva a mozgalom oroszlánkörmeit. Nevetéstudós írt Amerikából. A hét minden napjára ajánl valamit, aminek amúgy kevés köze van a nevetéshez. Kettőt jegyeztem meg: csütörtökre nyájasságot, péntekre engesztelést javasol.

Madan Katari legyen veletek.