Auguszta
-3 °C
2 °C

Hakapeszi Maki százmilliót csalt ki

2005.05.05. 10:30
Több mint százmilliós banki csalást követett el egy tizenhat fős szervezet, amelynek tagjai az átutalási megbízásokat a nyolcvanas évek népszerű gyermekműsorában szereplő Hakapeszi Maki és Kamu Ferenc névre töltötték ki, értesült a Blikk. A csalók egyébként éppen Hakapeszi Maki nevén buktak le egy tolnai pénzintézetben.

Több mint százmilliós összegű kárt okozott bankoknak és vállalkozásoknak egy tizenhat fős, banki csalásokra szakosodott bűnszervezet, írja a Blikk csütörtöki száma. A lapból kiderül, hogy a merész csalók az átutalási megbízásokra és a szerződsekre a nyolcvanas évek ismert bábműsorának szereplőjének nevét, Hakapeszi Makit, illetve Kamu Ferencet írtak.

A lapból kiderül, hogy a szervezet kitalálója több személyt is megbízott, hogy prospektusokból, internetről szerezzék be számára jól menő vállalkozások adatait és bankszámlaszámait. A számlaszámok birtokában bejelentkezett a bankokhoz és arról érdeklődött, van-e pénz a számlán, esetleg mi módon utalhatna a számláról, vagy épp vehetne fel készpénzt arról. Az információk birtokában a társaság további tagjai a banki átutalásokról szóló papírokat töltötték ki. "Vannak olyan vádlottak, akik csak nyilvános adatokat szereztek be" - mondta a lapnak az egyik vádlott ügyvédje, Szabó Gyula. "Ez még nem bűn" - közöle.

A banki szélhámosok veszte egyébként pont Hakapeszi neve lett, mert egy tolnai kisváros pénzintézetében feltűnt az egyik alkalmazottnak a név. Ezért némi időt kért a csalóktól, s rögtön kihívta a rendőröket, akik elkapták a csalókat.