Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

A halálbüntetés jól működik az amerikaiak szerint

2007.11.04. 20:04
A halálbüntetés a nagy elrettentő hatása révén működik az Egyesült Államokban, kimutathatóan kevesebb a gyilkosságok száma. Minden kivégzés 74-gyel csökkenti a gyilkosságok számát a rákövetkező évben - mutatott rá a kaliforniai Pepperdine Egyetem két professzora a Wall Street Journal hétvégi számában.

A kutatók az FBI nyilvánosan hozzáférhető adatai alapján jutottak erre a következtetésre; az 1979 és 2004 között kivégzettek, valamint a gyilkosságok számának alakulását vizsgálták. A szakértők megjegyezték: a halálbüntetésről kiújult vitában hamis az ellenző tábornak az az érve, hogy a kivégzéseknek nincs visszatartó hatása. A legfőbb büntetésnem szerepe igazolt az igazságos társadalomban - állítják.

Kimutatásuk szerint a halálbüntetés visszaállítása után csökkent a gyilkosságok száma. A 80-as évek közepén, amikor évente 20 körül állandósult a kivégzések száma, megint több gyilkosság történt, de a 90-es években a több végrehajtott halálbüntetés nyomán ismét zuhant a gyilkosságok száma. 2001 óta a kevesebb kivégzés újra a gyilkosságok szaporodásával járt együtt. Ez a 26 éves tendencia a kutatók szerint nem lehet a véletlen műve.

Roy Adler és Michael Summers professzor szerint több tényezőt - például a rendőri jelenlét alakulását vagy a népesség városokba áramlását - is figyelembe lehetne venni. Ezektől függetlenül bizonyos azonban, hogy minden egyes kivégzés tucatnyi ártatlan ember életét menti meg. Ezért meggyőződésük, hogy nem azt kell kérdezni, hogy meg lehet-e menteni egy emberéletet, az elítélt bűnöző életét. A helyes kérdésfeltevés szerintük: megmentsük-e az elítélt életét több tucatnyi jövőbeni áldozat élete árán?

Az ENSZ közgyűlése várhatóan ebben a hónapban szavaz a halálbüntetések befagyasztását elrendelő határozatról. A világszervezet 72 tagállama támogatja a moratóriumot és a büntetés majdani végleges eltörlését - közölték pénteken New York-i diplomáciai források. A tervezet szerint a halálbüntetés sérti az emberi méltóságot és nincs bizonyíték a bűncselekmények elkövetésétől való visszatartó erejére. Az európai országok az egész világra kiterjesztenék a halálbüntetés tilalmát - fogalmazták meg az Európa Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Unió portugál elnöksége által októberben szervezett lisszaboni konferencia résztvevői. Az Egyesült Államokban jelenleg 38 szövetségi államban engedélyezett a halálbüntetés, egy kivételével mindenhol méreginjekcióval hajtják végre az ítéletet. A büntetésnem 1976-os visszaállítása óta 1098 kivégzés történt, tavaly 53 esetben hajtották végre a halálbüntetést.