Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szellemi fogyatékosokat végeznek ki Amerikában

2003.11.04. 11:36
Kapcsolódók (10)
A halálbüntetést ellenzők heves tiltakozása, és számos pszichiátriai szakvélemény ellenére két héten belül három, súlyos pszichés betegségekben szenvedő elítéltet is kivégeznek az Egyesült Államokban. Az első halálos ítéletet kedden hajtják végre.
"A szóban forgó férfiak súlyos pszichés betegségekben szenvednek" - hívta fel a figyelmet Brian Roberts, a halálbüntetés eltörléséért küzdő szervezet elnöke. Az ilyen személyeket nem szabad teljes felelősséggel bíró felnőtteknek tekinteni, ahogyan a szellemileg visszamaradottakat vagy a kiskorúakat sem - hangsúlyozta.

Az elítéltek egyikét, James Willie Brownt már kedden ki kellene végezni méreginjekcióval Georgia államban. Brownt egy asszony megerőszakolása és meggyilkolása miatt találták bűnösnek. Jóllehet tizenhét alkalommal is paranoid tudathasadást állapítottak meg nála, 1981-ben mégis kivégzésre alkalmasnak minősítették.

A két másik halálra ítélt, Joseph Keel és John Dennis Daniels kivégzését péntekre és a jövő hétre tervezik Észak-Carolinában. Keel munkahelyi balesetből származó agykárosodásban, apátiában és erős hangulatingadozásban szenved, többször kísérelt meg öngyilkosságot is. Apósa meggyilkolása miatt szabták ki rá 1990-ben a legsúlyosabb ítéletet.

Daniels, akit egy nő megölése miatt ítéltek halálra 1990-ben, pszichiátriai szakvélemény szerint egy 11-12 éves gyermek szellemi szintjén áll. Kivégzését november 14-ére tervezik.

Az év eleje óta 57 embert végeztek ki az Egyesült Államokban - idézte a washingtoni tájékoztatási központ adatait az AFP francia hírügynökség.