Zoltán
10 °C
21 °C

Sörrel a hályog ellen

2000.12.22. 10:55
Kanadai kutatók szerint a sör segíthet a hályog kialakulásának megelőzésében. Amerikai tudósok eközben azt tanulmányozzák, hogy az ital véd-e a szívbetegségektől. Brit orvosok a csontritkulás megelőzésére ajánlják a mértékletes alkoholfogyasztást.

A kanadai tudósok patkányok szemlencséivel kísérleteztek, és megállapították, hogy a sörben is megtalálható antioxidánsok megvédik azokat a sejteket, melyek károsodása növeli a hályog kockázatát. Az eredmény a cukorbetegséggel kapcsolatos kutatásokat is komolyan segítheti.

Egészségünkre!
A túl magas glükóz-szint károsítja a mitokondriumot a szem sejtjeiben. A szemlencse külső sejtjeinek sérülése hályog kialakulásához vezethet. A kutatási eredményeket Dr. John Trevithick egy honolului kémiai konferencián adta elő a héten.

A kutató közölte: a hályogos esetek számát felére csökkentve az USA például évi kétmilliárd dollárt takarítana meg.

Pennsylvaniai tudósok ezzel párhuzamosan azt vizsgálják, hogy a sör mennyiben segít az arterioszklerózis (az artériák szűkülése) megelőzésében. Joe Vinson professzor hörcsögökkel kísérletezik. A rágcsálók emberi mértékkel mérve naponta két sört isznak.

A kutató szerint a bor antioxidáns-tartalmával és a sör B6 vitamin-tartalmával kapcsolatban már születtek eredmények, de sör antioxidánsaival ő juthat eredményre először. Az orvos szerint az arterioszklerózis kezelésében a tea és a szőlőlé antioxidánsai is segítenek.

Aberdeen-i tudósok a csontritkulás elleni kezeléssel, illetve megelőzéssel kapcsolatban vizsgálták az alkoholos italok hatását. Hét éven keresztül figyelték 907 veszélyeztetett asszony életmódját, és arra a következtetésre jutottak, hogy heti egy üveg bor, naponta egy pohár sör vagy naponta egy feles csökkenti a csontritkulás kialakulásának veszélyét. De az ennél komolyabb italozás növeli a betegség kialakulásának kockázatát.