Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Irodai nyomtatón gyártották Egerben a hamis eurót

2005.12.22. 13:59
Hivatásos pénzkezelők számára nem lehettek megtévesztőek azok a hamis ötveneurósok, amiket egy egri "bankjegynyomdában" gyártott egy kedden felszámolt bűnbanda. A számítógéppel és nyomtatóval készült hamisítványok eljutottak több európai országba is.

Számítógéppel és irodai nyomtatóval készített 50 eurós bankjegyeket egy észak-magyarországi csoport, négy férfit a rendőrség őrizetbe vett - közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) osztályvezetője csütörtökön. Orosz István alezredes elmondta: december 20-án három helyszínen, szinte egy időben csaptak le a rendőrök a hamisítókra.

Nyíregyházán egy volt rendőr autójában több mint kétezer darab (25 millió forintnyi) hamis ötveneuróst találtak, néhány perccel később szintén Nyíregyházán fogtak el két bélapátfalvai férfit. Ezzel egy időben a rendőrök Egerben lecsaptak a nyomdára, amit egy negyedik, egri férfi üzemeltetett, aki hevesi munkahelyén a cég infrastruktúráját használta fel arra, hogy az előállított bankjegyeket feldarabolja, és értékesítésre átadja a nyíregyházán elfogott férfiaknak.

Jelenleg négyen vannak őrizetben. A gyanúsítottak között lévő volt rendőr Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, egy városi rendőr-kapitányságon közrendvédelmi területen dolgozott, de eltávolították a testülettől.

Képes újság

Az erdőkertesi pénzverde
Csendben és feltűnés nélkül dolgozott Erdőkertesen az az euróhamisító műhely, amelyet októberben leplezett le a rendőrség. A hatezer lakosú faluban senkinek nem tűnt fel, hogy a településen valakik egy- és kéteurós érméket gyártanak. Az illegális műhelyben összesen 2659, osztrák és német hátlapú kéteuróst foglaltak le a rendőrök. A kész pénzérmék mellett félkész anyagokat is találtak, így a bimetál érmékhez szükséges gyűrűkön kívül 15 540 rézszínű magot is lefoglaltak a rendőrök. Az illegális pénzverde az Európai Unió területén az egyik legjelentősebbnek számított. Részletek >>>

Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank nemzeti készpénz-szakértő központjának a vezetője a hamisítványokról elmondta: számítógéppel és nyomtatóval készültek, és a hivatásos pénzkezelők számára nem lehettek megtévesztőek, mert egyetlen biztonsági elem reprodukciója sem sikerült. Ugyanakkor olyanoknak, akik nem ismerik a bankjegyet, esetleg megtévesztő lehetett. Pataki Tibor felhívta rá a figyelmet, hogy a hamisítvány tapintása inkább egy képes újságéhoz hasonlít. A szakértő szerint a hamisítványok nem olyan minőségűek, hogy tartósan a forgalomban maradhatnának.

A lefoglalt hamisítványok mintegy fele egyszerű másolópapírra, másik fele biztonsági papírra készült, amiben jelzőrostok vannak és biztonsági szál, bár nem olyan, amilyet a bankjegy egyébként tartalmaz. Valószínűleg ez a biztonsági papír azonos lehet azzal, amit 1999-ben a régi típusú ötezer forintosok hamisításához használtak az akkori hamisítók. Orosz István ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy azt tudják, kitől került a nyomdászhoz a biztonsági papír.

A most lefoglalt hamisítványokat az Európai Központi Bank hamisítvány-figyelő rendszere nyilvántartotta, eddig 105 példányt regisztráltak belőle. A 105 példányt - amelyek valószínűleg ebből a műhelyből származtak - Spanyolországban, Hollandiában, Németországban és Belgiumban találták.

Hamis kétszázeurósokkal fizettek egy benzinkútnál

Úgy tűnik nemcsak hamis ötveneurósok lehetnek forgalomban Magyarországon. Hamis volt ugyanis az a két darab kétszáz eurós bankjegy, amelyeket pénzváltás ürügyén adott át a benzinkutasnak október 31-én délben egy ismeretlen nő egy székesfehérvári töltőállomáson. A bankjegyeket feltehetően tintasugaras nyomtatóval készítették. A fehérvári nyomozók gyanúja szerint a szőke hajú nő más kutaknál is járhatott, a felkutatásához a lakosság segítségét is kérik.