Piroska
-2 °C
5 °C

Nem volt mérgező a Dunába ömlő anyag

Megszűnt a fehér, opálos, sűrű anyag utánpótlása, amely a hárosi Duna-ág vizét szennyezte, s bár az elsődleges információk szerint az anyag nem volt szennyező, a zöldhatóság vizsgálja a környező ipari létesítmények szennyvíz-elvezetését.

Befejeződtek a vizsgálatok: nem volt mérgező az az anyag, amely szerdán Dél-Budán, a Hárosi-öbölnél egy betoncsőből folyt a Dunába. A vízminta laboratóriumi vizsgálata azt mutatta, hogy a szennyezett vízben talált anyag nem mérgező, a környezetet nem veszélyeztette és halpusztulás sem történt.

Az azonban továbbra is kérdéses, hogy mi is volt, hiszen az összetevői nem utalnak semmilyen beazonosítható technológiára sem, közölte a vizsgálatokat végző Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség.

Az kiderült, hogy a fehér anyag egy magáncsatornából folyt a Dunába. A Fővárosi Csatornázási Művek tájékoztatása szerint a cső a volt Budafoki Papírgyár csapadékelvezetésére épült ki. Szabó Imre környezetvédelmi miniszter utasítására a szakemberek most ellenőrzik a környéken működő gyárakat, különösen a volt papírgyár területét.

A szennyezést még szerdán reggel vették észre, a helyszínre érkező szakemberek azonban nem tudták akkor megállapítani, hogy a föld alatt húzódó cső hová vezet. A környezetvédelmi felügyelőség még aznap mintát vett. Szerda délutánra már csak kevés anyag érkezett a csövön keresztül, csütörtökre pedig teljesen megszűnt az utánpótlása.