Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hattyúsültként végzik II. Erzsébet kedvencei

2003.07.05. 13:10
A London utcáin kóborló kelet-európai menekültek hattyúsülttel próbálják elverni éhüket, valószínűleg nem lévén tudatában annak, hogy a nemes madarak leölésével és elfogyasztásával II. Erzsébetet lopják meg.
Pénteki brit sajtóértesülések szerint a - közelebbről nem azonosított nemzetiségű - kelet-európaiak rákaptak arra, hogy a tavakban és folyókon elvileg törvényi háborítatlanságot élvező hattyúkat különböző módon tőrbe csalják, levágják és nyílt tűzön megsütik.

A Scotland Yard megerősítette, hogy már három hónapja észleli a hattyúállomány vészes fogyását a London környéki vizeken, és ezt "kelet-európai bandák" tevékenységének tulajdonítja. A rendőrök állítólag rajta is kaptak egy társaságot, amint Kelet-London egyik parkjában éppen hattyú-barbecue-ra készültek. A madarak védelmének ügyét zászlajára író brit királyi társaság (RSPB) közölte: a Temze folyón máris megfigyelhető a hattyúállomány ritkulása.

Bárki eszi is a hattyúkat, II. Erzsébet királynőt károsítja meg vele, ugyanis Nagy-Britanniában egy ősi királyi charta a Korona tulajdonává minősítette e vízimadarakat. A hattyúkat emellett egy korszerűbb jogszabály, a vadállomány és a vidék védelméről szóló törvény is teljes mértékben védettnek nyilvánította; a hattyúvadászokra 5 ezer font pénzbüntetés és hat havi börtön róható ki.

A brit királyi udvart nem először sújtja madárvész; néhány éve a Buckingham-palota parkjának világhírű flamingóállománya pusztult ki csaknem teljesen, de azért a mészárlásért, mint kiderült, egy visszatérő róka volt a felelős.