Alfréd
-3 °C
3 °C

Járhatatlan utak Borsodban

2005.02.16. 06:40
Több helyen is járhatatlanná váltak az utak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, azonban az országban sehol nincs súlyos hóhelyzet. Több mellékút nehezen járható Győr-Moson-Sopronban. A Bakony és Mosonmagyaróvár térségében hajnalig 15-17 centiméternyi hó esett.
Az országban nincs súlyos hóhelyzet, és nincsenek a külvilágtól elzárt települések sem - közölte az MTI-vel szerda kora reggel Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő.

A tűzoltókat ugyan 170 esetben riasztották, de csak kisebb balesetekhez. Közúti halálos kimenetelű balesetről nem érkezett beszámoló, mint ahogy súlyos sérülésekről sem.

Több mellékút nehezen járható Győr-Moson-Sopronban

Egész éjjel havazott Győr-Moson-Sopron megyében,az erős széllökések miatt hóátfúvások keletkeztek, emiatt több mellékút nehezen járható - közölték az MTI érdeklődésére az Állami Közútkezelő Kht. megyei ügyeletén szerda hajnalban. 25 géppel folyamatosan dolgoznak az utakon. A főutak havasak, hókásásak, latyakosak, a mellékutak havasak.

"Járhatatlan út nincs, de nehezen járható a Csikvánd-Malomsok közötti út, továbbá Vág, Pér, Mezőörs, Nyalka térsége"- közölte. Hozzátette: a sószórók, a hóekék munkáját nehezíti, hogy a 70 kilométer óránkénti sebességű széllökések visszafújják a letakarított havat az utakra a földekről.

A Bakony és Mosonmagyaróvár térségében esett a legtöbb hó szerda hajnalig, ennek vastagsága elérte a 15-17 centimétert. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei ügyeletén az MTI megtudta: két riasztást kaptak az éjszaka folyamán.

Ősze Csaba őrnagy elmondta: Kimle és Mosonmagyaróvár között egy személygépkocsi, Csorna és Bősárkány között a 86-os főúton egy teherautó csúszott az árokba. Személyi sérülés nem történt.

Nincs hótól elzárt település Borsodban

Már nincs hótól elzárt település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, három útszakasz azonban még mindig járhatatlan - tájékoztatta az MTI-t a megyei közútkezelő ügyeletese.

Balabás Tihamér elmondta: a korábban megközelíthetetlen Pányok és Gagybátor településeket is "kiszabadították" a hó fogságából az éjszaka, de három út még mindig járhatatlan a megyében, és hat útszakaszon csak egy nyomvonalon lehet közlekedni.

"A Pere-Abaújszántó, a Felsőzsolca-Bekecs és a Szemerétől a határ felé vezető úton a szél hófalakat emelt, ezért ezek a szakaszok járhatatlanok. Jelenleg huszonhárom munkagép dolgozik ezeken a területeken.

Fokozott ellenőrzés

Havazott a fővárosban is, éjszaka mintegy kilenc centiméter csapadék hullott. Az utakat 83 géppel takarítják, közölte a közeterületfenntartó szóvivője. Szegedi Péter elmondta, hogy megkezdték a mellékútvonalak takarítását is, mivel a főutak már tiszták. A közterületfenntartó rendkívüli hómunkásokat keres és arra kéri a háztulajdonosokat, hogy a járdákon takarítsák el a havat.

Fokozott közúti ellenőrzést rendelt el a belügyminiszter. A rendőrök különösen a gyorshajtókat figyelik. Lampert Mónika azért vezényelt ki több járőrt, mert az utóbbi napokban a csúszós utakon megnőtt a halálos balesetek száma.

Kisebb késések a vonatoknál

A MÁV valamennyi hajnali és reggeli vonata elindult, járatkimaradás az időjárási nehézségek miatt nem volt, közölte a vasúttársaság szerdán. A reggeli vasúti közlekedési helyzetkép azt mutatja, hogy a nyugat- és észak-dunántúli vasútvonalakon jelenthet gondot a havazás, illetve a viharos erejű szél.

Hegyeshalom, Rajka, Komárom és Szombathely térségében, valamint a bakonyi vonalakon a szél sokszor a vasúti pályára hordja a havat, ezért 10-15 perces késés bárhol előfordulhat az említett térségben, közölték. Az osztrák vasútnál ennél nagyobb késések vannak, ezért a Bécs felől érkező vonatok jelentős késéssel érkezhetnek Magyarországra.