Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nehezíti a közlekedést az erős havazás

2001.12.27. 16:40
Az ország több megyéjében akadályozza a közlekedést az erős havazás és a szél. Nehezen járhatóak az utak több autópályán és főúton. A Felső-Tiszán áll a jég.
Az országban csütörtökön egész nap gondot okozott a havazás a közúti forgalomban. Esik a hó a Dunántúlon Szekszárd és Ajka térségében és Baranya megye nagy részén.

Hóekéznek a Bakonyban

A Bakonyban hóátfúvások nehezítik a közutakon a gépkocsik haladását, a 10-20 centiméteres havat 33 hóeke takarítja. Munkát adnak a közútkezelő cég hóekével dolgozó embereinek a Veszprém és Zirc közti, 82-es úton támadt hóátfúvások is. A 73-as, Veszprém és Tapolca közti úton vetették be a hóekéket: a Veszprém és Nagyvázsony, valamint Pula és Tapolca közti szakaszokon 20 centiméter vastag hó akadályozza a forgalmat. A Balaton északi partján, a 71-es főúton is előfordul átfúvás.

Vas megye északi részén a mellékutakon szintén a hófúvások okoznak gondot a közlekedésben. A megye főútjai jól járhatók, szinte szárazak, a mellékutak azonban jegesek, csúszósak, jégbordásak. A megye északi részén és Körmend térségében az elmúlt egy nap során 10-12 centiméter vastagságú friss hó hullott, az észai irányú szél Tompaládony, Bük, Csepreg és Simaság közelében a járművek tengelyéig érő hóátfúvásokat is épített a mellékutakon. A közútkezelőnek csütörtökön reggel két autót kellett kimentenie a hótorlaszok fogságából.

Az Alföldön, Bács-Kiskun megyében, Cegléden sűrűn esik a hó, északon Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén borította be hó az utakat. Az erős szél miatt a Bakonyban hófúvás rakott torlaszokat az utakra és ezért munkába álltak a hóekék, hogy utat törjenek a járműveknek.

Áll a jég a Felső-Tiszán

Áll a jég igen alacsony, apadó vízállás mellett a Felső-Tiszán Tokaj és az országhatár között. A vízügyi mérések szerint a Tiszán a jég vastagsága 10-24 centiméter között van. Tiszabecs és Dombrád között kisebb megszakítások találhatók a jégmezőn. A Szamoson teljes szélességében áll a jég 8-10 centiméter vastagságban. Kérsemjén térségében 150 méter hosszon a jégtáblák egymásra torlódtak, itt a jég vastagsága eléri az egy métert. A Krasznán szintén álló jég található, 10 centiméteres vastagságban. A Túr hazai szakaszán Garbolc és Túrricse között fél szélességben alakult ki a jégmező, Túrricse és a tiszai torkolat között 9 centiméteres az álló jégpáncél.

A havazás miatt az M3-as és az M5-ös autópályán végig kellemetlen téli útviszonyok fogadják a járműveket. A havazással érintett megyékben pedig ugyancsak hókásásak és nehezen járhatók a főutak. Budapesten az éjszakai gyenge havazás miatt a külső kerületekben nedves és síkos az utak burkolata, a belterületen pedig általában száraz.

A BKV járatai zavartalanul, szombati menetrend szerint közlekednek. A szokásostól eltérően azonban a 47-es, 79-es, 118-as, 170-es, 172-es autóbusz gyorsjárat az utasok rendelkezésére áll. A MÁV vonalain a havazás nem okozott gondot, valamennyi járat menetrend szerint elindult.