Hazugságvizsgáló mobiltelefonban

2001.01.26. 15:54
A Handy Trustert félmillió dollárból egy év alatt fejlesztették ki, célja, hogy utolérje mindazt, aki hazudik. A gép igen kicsi, ezért a megbízhatósága sem tökéletes, a cég vezetői szerint pontosan 82 százalékos. A kijelzést igen elmésen oldották meg, a gép képernyőjén egy alma látható, ami a hazugság mértékétől függően fogy el szép lassan, míg végül csak egy csutka marad. A gép ezenkívül a hangszín megváltozásából méri az adott személy stressz-szintjét, amit egy lábas fedelével szimbolizál, minél magasabbra repül a fedő, annál idegesebb a beszélő.
A gép másik különlegessége, hogy létezik televízióba, illetve mobiltelefonba építhető változat is, ami hazugság érzékelésekor szintén valamilyen jelzést ad. Így akár az is ellenőrizhető egy telefonhívás alatt, hogy valaki valóban sokáig túlórázott-e az irodában. (Ajánlott a szerkezetet képviselők esetében interjúkor/kapmányidőszakban kikapcsolni.)

TNF 100a
A gyártó cég szeretettel ajánlja mindenkinek, az oldalon található reklámszöveg szerint használata nagy élvezet a barátoknak, a pároknak, illetve a családoknak. Kérdés csak az, hogy mit szólnak ehhez a vizsgálat alá vetettek. Az oldalon található szövegek átböngészése mindenkinek ajánlott, hiszen igen szórakoztatóak az ákombákom angolsággal összerakott mondatok.

A kis készülék áráról a hivatalos oldalon sajnos nem lehet találni információt, legalábbis az angol verzióban, kárpótlásul azonban egy korrekt használati utasítást találhat az arra látogató, illetve az ábrák részletes magyarázatát, a hozzájuk tartozó mutatókkal.

A poligráf vizsgálatok
A szerkezet kizárólag a hangszín megváltozásából következtet a beszélő lelkiállapotára, ami ugyan egyike a hazugságvizsgáló eljárásoknak, de nem a legmegbízhatóbb. A vizsgálatok során általában más tényezőket is figyelembe szoktak venni, ezért kétséges a miniatűr műszer tökéletes működése. A poligráf eljárások során mérik a beszélő pulzusát, testhőmérsékletének változását, illetve az izzadás mértékét. Léteznek ún. pupillareflexiós eljárások is, melynek során a vizsgált személy pupillájának önkéntelen összehúzódását, illetve tágulását mérik meg. Egyik módszer sem tökéletes, illetve némi tehetséggel vagy ügyességgel kijátszható, illetve kikerülhető, ezért a hazugságvizsgálat még nem világszerte elfogadott, bírósági eljárásokon sem használható fel perdöntő bizonyítékként.
  • Tippek
  • Bankszámla