Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Benzinbizniszt vizsgálnak a légiirányítóknál

2005.05.03. 13:53
Bár a rendőrség decemberben megszüntette a nyomozást, az ügyészség új eljárás lefolytatását rendelte el a HungaroControlnál. A gyanú szerint a légiirányító cég fiktív lakcím alapján fizetett üzemanyag-támogatást dolgozóinak.

A HungaroControl csaknem negyven dolgozója érintett abban a sikkasztási ügyben, amelyben nemrég rendelt el nyomozást a XVIII. kerületi ügyészség. Az ügyben tavaly év végén a rendőrség megszüntette a nyomozást, az ügyészség azonban nemrég, egy fellebbezés miatt elrendelte annak folytatását.

A HavariaPress értesülései szerint a héten egyelőre tanúként hallgatják meg a cég vezetőit és dolgozóit, akik a gyanú szerint jogellenesen vettek fel üzemanyag-hozzájárulást. Az érintettek ugyanis, noha Budapesten laknak, fiktív vidéki lakcímeket jelentettek be, és az alapján vettek fel támogatást a munkába járásukhoz.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálatnál a belső ellenőrzés 36 dolgozónál tárta fel visszaélés gyanúját, összesen 40 millió forintos kárértékben. A rendőrség december elején, bűncselekmény hiányára hivatkozva mégis megszüntette a nyomozást, noha a vizsgálat szerint a visszaélések egy része már évek óta folyamatosan zajlott.

A nyomozást megszüntető határozat ellen a feljelentő fellebbezést nyújtott be, aminek az ügyészség helyt adott. A fellebbezés szerint ráadásul a HungaroControl gyakorlata, és az ellenőrzések elmulasztása felveti az ügyben a vezető beosztású dolgozók felelősségét is.