Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Gyorsan terjed a hepatitiszjárvány Istvándiban

2006.08.23. 16:49
Eddig összesen húsz betegnél mutatták ki a hepatitisz A vírusát azok közül, akiket az elmúlt hetekben hányással és hasi görcsökkel vittek kórházba.

Egyre nő azoknak a száma, akik a hepatitisz A, vagyis a fertőző májgyulladás vírusával fertőződtek meg a Somogy megyei Istvándiban.

A megyei tisztiorvosi szolgálat osztályvezetője bejelentette, hogy szerdán újabb három embert szállítottak a kaposvári kórházba hányással és hasi görcsökkel. Jankovics Judit hozzátette: ezzel már összesen húsz betegnél mutatták ki a fertőző májgyulladás kórokozóját.

Székletben szaporodik
A hepatitisz A vírusa a székletben szaporodik, a további megbetegedéseket csak szigorú megelőzéssel lehet megállítani. A betegeket ki kell emelni a környezetükből, a szennyeződött tárgyakat és a környezetet tanácsos szigorúan fertőtleníteni, a közösségi programokat pedig jó ideig szükséges mellőzni.
Néhány héttel ezelőtt két istvándi gyermeknél mutatták ki először a hepatitisz A vírusát, azóta ugrásszerűen megszaporodott az esetek száma. Szerdáig már 220 falubeli lakos, vagyis a település harmada kapta meg a védőoltást - jelezte.

"A járványügyi szabályok alapján a beteg szoros környezetét kell oltani, ezt a kört azonban kiterjesztettük a rokonságra, baráti körre, az utca lakóira, a helyi vegyesbolt és az italbolt személyzetére, de a hosszú lappangási idő - ami esetenként akár két hónap - miatt további oltóanyagokat igényeltünk" - mondta a szakember.

Somogy megyében az elmúlt tizenöt évben nem volt példa a hepatitisz A vírusának terjedésére. Nem ismerik ugyan a járvány kitörésének pontos okát, de a lehetséges okok között szerepelhet a higiéniai szabályok mellőzése, hiszen a hátrányos helyzetű településen gyakran az alapvető tisztálkodáshoz szükséges feltételek sem adottak.

"A hosszú lappangási idő miatt is tartunk attól, hogy a járvány tovább terjedhet, esetleg a megye más településein is megjelenhet" - tette hozzá.