Valér
2 °C
8 °C

Hatalmas kábítószerfogás a fővárosban

2004.11.19. 17:59
Egy török és egy magyar férfit előzetes letartóztatásba helyeztek, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószerellenes osztálya több mint negyven kilogramm heroint foglalt le házukban. A talált kábítószert a feltételezések szerint Skandináviában, illetve Spanyolországban akarták értékesíteni.
Jelentős mennyiségű, negyvenkét kilogramm heroint foglalt le a rendőrség egy magyar és egy török állampolgártól Budapesten - tájékoztatta a Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője pénteken az MTI-t. A gyanúsítottakat még szerdán fogták el Budapesten a XVIII. kerületi Kassa utca egyik családi házánál.

"Nagykeráron" 182 millió

A két férfit előzetes letartóztatásba helyezték, ellenük az NNyI kábítószer-bűnözés elleni osztálya jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés alapos gyanúja miatt indított eljárást. Egy kilogramm heroin nagykereskedelmi ára jelenleg 17-18 ezer euró, tehát a most lefoglalt heroin körülbelül 182 millió forintot ér dílerek közt.

Mint azt Oláh Miklós, a nyomozó iroda alezredese az Indexnek elmondta ez az egyik legnagyobb drogfogása a rendőrségnek az utóbbi tíz évben, és a mostani akciót "klasszikus nyomozómunka" előzte meg. A vámosoknak volt már ennél nagyobb lefoglalása hazánk határainál, de Magyarország belterületén nem nagyon volt még ekkora szállítmány, amit lefoglaltak volna a rendőrök. Legutóbb tavaly decemberben találtak Budapesten kilenc kilogramm heroint egy szemétledobó helyiségben.

Nemzetközi együttműködés

Az alezredes az Index érdeklődésére elmondta, hogy nemzetközi rendőri együttműködés keretében fogták el a gyanúsítottakat, gyakorlatilag az összes uniós ország, valamint Törökország és Bulgária is részt vesz a kiterjedt nyomozásban. A felgöngyölítés alatt lévő ügyben várhatólag további elfogásokra és letartóztatásokra lehet számítani Magyarországon.

Az elfogást megelőző nyomozás és információgyűjtés során titkosszolgálati módszereket is alkalmaztak a nyomozók, értesült a HavariaPress. A török férfi évek óta él Magyarországon, exfelesége is magyar, de a nő nem érintett a drogügyben. A két férfinél talált kábítószert a feltételezések szerint nem Magyarországon akarták értékesíteni, a célország Skandinávia, illetve Spanyolország lehetett.