Piroska
-2 °C
5 °C

Zalában folytatódik a gyapjas pillék inváziója

2004.08.19. 08:57
Bár június végén úgy tűnt, vége a gyapjas pille hernyói inváziójának, a Népszabadság pénteki híre szerint a Balaton-felvidékről kirajzó rovarok Zala megye és Ausztria erdeiben támadnak tovább. A szakemberek szerint a következő években jelentős problémákat okozhatnak a hernyók.
Az előzetesen vártnál lényegesen nagyobb kiterjedésű a Dunántúl középső és nyugati részét sújtó hernyóinvázió - írja a pénteki Népszabadság. A lap emlékeztet, május közepén a szakértők még azzal igyekeztek megnyugtatni a kedélyeket, hogy a kártevők az idegenforgalmi csúcsszezonra eltűnnek, a fák újra kihajtanak. A pusztítás azonban folytatódik, és a Balaton-felvidékről kirajzó rovarok már Zala megyében, sőt egyes hírek szerint az osztrák erdőkben is felbukkantak.

Utoljára tíz éve pusztítottak a gyapjas pillék hernyói, akkor szintén elsősorban Veszprém megye fáit kopaszották le a rovarok. A lap szerint a szakértők arra számítanak, hogy a következő egy-két évben mindenképpen számítani kell a hernyók tömeges jelenlétére. A májusi, peteszámláláson alapuló becslések alapján mintegy 31 ezer hektárnyi erdőterület kopaszra rágásával számoltak a szakértők, most azonban úgy tűnik, hogy a pusztítás 70 ezer hektárt is érinthet.

Mint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (vagyis a természetvédelmi hatóság) illetékesétől a Népszabadság megtudta, vegyszeres védekezést, azaz repülőgépes permetezést eddig csak egy szűk parti sávban végeztek, ám ennek hatékonyságát még nem lehet felmérni. Szemmel látható, hogy az érintett, pár ezer hektárnyi területű zónában kevesebb kárt tettek a fák lombjában a hernyók, de az csak jövőre derül ki, hogy a permetezéssel az állatok szaporodását is sikerült-e megakadályozni (efelől egyébként a nemzeti parki szakembereknek erős kétségeik vannak, inkább úgy gondolják, hogy három-négy évbe telik, amíg a túlszaporodott populáció összeomlik).

Az idei tapasztalatok szerint a Balatonfüred és Zánka közötti, észak felé a Bakony legdélebbi nyúlványaiig terjedő területen a legintenzívebb a kártétel. A pontos adatok várhatóan csak október végén állnak majd rendelkezésre, az erdészeknek a hónap elejéig kell jelenteniük az észleléseket az Erdészeti Tudományos Intézetnél.