Auguszta
-3 °C
2 °C

Tűz a hűtőházban

2004.08.24. 21:36
Készenlétbe helyezték kedd estére a tartalékban lévő ügyeletes mentősofőröket Zalaegerszegen a kigyulladt hűtőháznál történt események miatt. Ha felrobban a hűtéshez használt ammóniát tartalmazó tartály, kitelepíthetik a környéken élőket.
Lokalizálták azt a tüzet, amely a zalaegerszegi hűtőházban ütött ki kedden délután két órakor. A 20-szor 70 méteres alapterületű üzemcsarnokban három hűtőkamra teljesen kiégett, beomlott a tetőszerkezet, és megrongálódtak az acél tartószerkezetek.

Egyelőre nincs közvetlen veszély

Tekintse meg képeinket!
Az oltási munkálatok szerda reggelig is eltarthatnak. Senkó Zoltán tűzoltó ezredes az MTI-nek elmondta: bár került a levegőbe széndioxid, szénmonoxid és ammónia, mennyisége nem érte el az egészségre veszélyes szintet.

Az üzemcsarnokban ezer tonna mélyhűtött kacsa és nagy mennyiségű csomagolóanyag égett el. Az óriási füstben a tűzoltók csak légzőkészülékkel tudtak dolgozni. A katasztrófa okáról a tűzoltóparancsnok egyelőre nem tudott információkkal szolgálni. A HavariaPress ugyanakkor úgy tudja, hogy a tüzet egyes feltételezések szerint az okozta, hogy a tető héjazata alatt húzódó elektromos vezeték zárlatos lett, és a szikra lángra lobbantotta az épület szigetelését. A becslések szerint a kár mértéke elérheti a milliárdos nagyságrendet.

Készenlétben a zalaegerszegi mentők

Készenlétbe helyezték kedd estére a tartalékban lévő ügyeletes mentősofőröket Zalaegerszegen a kigyulladt hűtőháznál történt események miatt. A HavariaPress úgy tudja, a készenlétre azért van szükség, mert a hűtéshez használt ammóniát tartalmazó egyik cső felrobbant.

Az ammónia nagyobb részét befogadó tartály is melegedni kezdett, jelenleg az összes helyszínen lévő tűzoltóegység ezt a tartályt hűti vízsugarakkal. Amennyiben az ammónia túlmelegszik és a tartály esetleg felrobban, a környék lakóinak kitelepítésére kerülhet sor. A mentők sofőreinek jelenleg nem szabad elhagyniuk az otthonaikat és állandóan telefonközelben kell lenniük, hogy azonnal szolgálatba léphessenek ha a helyzet úgy kívánja.

A tűz oltása közben estig három tűzoltó is könnyebben megsérült. Egyiküket a sötétben egy járó ventillátor sértette meg, a másik tűzoltót füstmérgezés gyanújával kellett ellátni, harmadik társuk sérüléséről egyelőre nincs információ.