Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Újabb havazás és fennakadások várhatóak

2004.01.06. 09:06
Az országban kedden délelőtt változóan felhős lesz az ég, délután napsütésre számíthatunk, mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke -3 fok körül alakul, késő este -8 fok várható. Szerdán havazásra számíthatunk.
Kedden csak a keleti határszélen lesz erősen felhős az ég, máshol kevesebb lesz a felhő. Szerdán országszerte számíthatunk havazásra, általában néhány centi mennyiségben. Csütörtökön eleinte még lehet hószállingózás, később csökken a felhőzet. A hét vége felé kissé enyhül az idő, vegyes halmazállapotú csapadék fordulhat elő - olvasható az időjárás.hu előrejelzésében.

Hójelentés

Kedden Győr-Moson-Sopron megyében átlagosan 10-15 centiméteres a hó vastagsága, de Sopronban már megközelíti a negyed métert is. A közutakon napközben 22 munkagép dolgozott, ennek köszönhetően a főutak járhatók, de sok helyen síkosak, latyakosak.

A meteorológusok szerint a megyében a havazás az éjszaka folyamán erősödhet, ezért reggelre az alacsonyabban fekvő területeken hóátfúvásokra és lefagyott utakra kell számítani.

Komárom-Esztergom megyében minden út járható, de sok helyen sónedves a burkolat. Hétfőn mintegy 2-3 centi csapadék hullott a megyére, ezért 10 munkagéppel járták a közútkezelők az utakat. Nagyobb balesetről onnan sem érkezett jelentés.

Veszprém megyében 22 sószóró és négy hóeke gondoskodott az utak járhatóságáról. Pápa környékén vékony hólepel van még sok helyen a burkolaton, ennek takarítása folyamatos. Az időjósok szerint a megyében komoly fagyra és erősödő északi szélre kell számítani.

Vas megyében hétfőn reggel óta mintegy 8-10 centis hó hullott. A 19 munkagépnek köszönhetően a főutak mindegyike járható, de a mellékutak többsége síkos, csúszós.

Európa, Ázsia

Európa keleti területén zord, hideg idő alakult ki. A kontinens nyugati vidékén frontzóna felhőzete okoz vegyes halmazállapotú csapadékot, néhol nagy havazást. Délnyugat-Európában folytatódik a tavaszi idő.

Több mint félezer ember halálát okozta a szokatlanul hideg időjárás Indiában - adta hírül a Hírtv. A térségben szokatlan, tartós hideg India és Banglades északi részén több száz, Nepálban ötven halálos áldozatot szedett. Többnyire tüdőgyulladás, illetve kihűlés okozta a haláleseteket.