Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mínusz 52 fok Kanadában

2004.01.15. 10:40
Sarkvidéki eredetű hideghullám keseríti meg a lakosság életét Észak-Amerika északkeleti vidékén, ahol a jeges szelek hatására helyenként mínusz 40 Celsius-fok alá csökkent a levegő hőmérséklete. Az abszolút hidegrekord azonban még nem dőllt meg.
Kanada keleti részét a télen már másodszor ostromolja az Északi-sark felől kedden érkezett lélekdermesztő hideg. Québec tartomány egyik legnagyobb városában, Montrealban szerdán szélárnyékban mínusz 28 fokot mértek, de a széltől nem védett helyeken a hőmérő higanyszála mínusz 41 fokra süllyedt. Saguenay városban mínusz 52 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Az atlanti-partok mentén még súlyosabb helyzet alakult ki. A Szent Lőrinc-öbölbe nyúló Gaspé-félszigeten gyakorlatilag nullára csökkent a látótávolság a havazás miatt. A Prince Edward-sziget tartományban minden iskolát bezártak, New Brunswick területén is szinte minden gyerek otthon kuksol.

Nem dőlt meg a rekord

Montrealban a szélvédett helyen mért legkisebb hőmérséklet mínusz 37,8 Celsius-fok volt, ezt 1975. január 15-én jegyezték fel. A széltől nem védett helyen mért hidegrekord egy évvel később 1976 januárjában született, mínusz 49,2 fokkal. Az abszolút hidegrekord Québecben Abiti nevéhez fűződik: 1923 február 5-én mínusz 54 fok volt.

Energiafelhasználási rekord

A québeci állami áramszolgáltató vállalat arra kérte a lakosokat, hogy a túlterhelés elkerülésének érdekében minél kevesebb elektromos eszközt használjanak, és a megszokottnál pár fokkal alacsonyabbra fűtsék fel a lakásukat. A lakosság erőfeszítéseinek dacára szerda reggel 35 137 megawattal új energia-felhasználási rekord született.

Hideg a keleti parton

Nem sokkal jobb a helyzet az Egyesült Államokban sem. Az előrejelzések szerint csütörtökön New Yorkban mínusz 15, Bostonban pedig mínusz 20 fok várható, a hegyvidéki területeken pedig ennél is sokkal hidegebb lesz. Az országos meteorológiai szolgálat riadót fújt New Jersey, New York, Connecticut és Maine szövetségi államok, valamint New York város esetében, mivel e térségeket csütörtök estére újabb sarkvidéki eredetű hideghullám éri el. Az átlagosan mínusz 15-17 Celsius-fokra csökkenő hőmérséklet 32-40 kilométer/órás sebességgel fújó északnyugati széllel párosul, aminek következtében a hőérzet a veszélyesnek számító mínusz 28-31 fokra csökken. Ilyen időben félóra alatt megfagy a csupasz emberi bőr. Egyes északkeleti térségekben havazás várható, de annak vastagsága nem haladja meg a tíz centimétert. Az időjárásban legkorábban a hét végén várható javulás.