Gusztáv
-4 °C
1 °C

Májusban kezdik a Hídember forgatását

2001.03.11. 15:35
Az előzetes tervekkel ellentétben várhatóan csupán 2002 áprilisában mutatják be a hazai mozikban a Széchenyi István életét bemutató Hídember című filmet. A minden idők legdrágább magyar filmalkotásaként számon tartott produkciót a kulturális tárca több mint egymilliárd forinttal támogatja. Információink szerint a legnagyobb magyart megszemélyesítő Eperjes Károly kérésére az életrajzi film rendhagyó módon ér véget.
Az előzetes tervekkel ellentétben várhatóan csak május végén kezdik meg minden idők legdrágább magyar filmjének, a Hídembernek a forgatását - tájékoztatta az MTI-t Sipos Kornél, a Mafilm Rt. vezérigazgatója, a film producere. A Széchenyi István életéről szóló produkció mintegy 1,8 milliárdos büdzséjéből több mint egymilliárd forintra a kulturális tárca nyújt fedezetet, ezen összeg több mint harmada a filmgyártás éves hazai támogatásának. Bár nemzetközi összehasonlításban a Széchenyi-eposz csupán közepes költségvetésű produkciónak számít, egy magyar nagyjátékfilm átlagos költsége csupán 100-150 millió forint körül mozog.

"A kabinet szorosan kötődik Széchenyi eszmevilágához"

Várhegyi Attila, a kulturális tárca politikai államtitkára korábban úgy nyilatkozott, a film kormánytámogatása nem függ össze a Széchenyi nevével fémjelzett gazdasági programmal, de a mélyben persze van kapcsolat. A jelenlegi kabinet ugyanis, az államtitkár megfogalmazása szerint szorosan kötődik Széchenyi eszmevilágához, nemzetépítő törekvéseihez. A filmet a kultusztárca mellett többek között a Mafilmmel szerződő német Journal Film és várhatóan az osztrák Wega Film finanszírozza majd.

Bemutató 2002 áprilisában

A stáb
A Hídembert Bereményi Géza rendezi, operatőre Kardos Sándor lesz. Széchenyit Eperjes Károly alakítja majd, lapértesülések szerint forgatási naponként egymillió forintos gázsiért. A produkcióban szerepel még többek között Básti Juli, Bács Ferenc, Blaskó Péter, Bodnár Erika, Gáspár Sándor, Cserhalmi György, Sinkó László, Almási Éva, Für Anikó, Andorai Péter és Szarvas József. Már csak két szerep, Metternich és Klam (Széchenyi barátja) személyének megformálására keresnek színészeket. A két szerepre a német és az osztrák partnernek is lenne kiszemeltje, de a végső döntés Bereményi kezében van.
A Hídember főbb jeleneteit a tervek szerint 75 forgatási nap alatt vennék fel, így jövő év januárjában már az utómunkák jönnének, a bemutatóra pedig a tervek szerint 2002 áprilisában kerülhetne sor - mondta el a producer. A premiert eredetileg Széchenyi születésének 210. évfordulójára, 2001 szeptemberére tervezték, ám finanszírozási gondok miatt elhúzódtak az előkészületei. A produkció az elképzelések szerint nyolcvan százalékban eredeti helyszíneken, húsz százalékban műtermben készül majd. Az előbbi nagyrészt az osztrák kormány döntésétől függ, mivel az egykori kastélyok ma múzeumként funkcionálnak.

Nem lesz öngyilkos a legnagyobb magyar

Filmes körökből származó információink szerint Eperjes külön kérésére a Hídemberben Széchenyi nem lesz öngyilkos. Bár a forgatókönyvet - amely elsősorban Széchenyi naplójára épül - nem hozták nyilvánosságra, Bereményi egyik televíziós nyilatkozata szerint a filmnek rendhagyó befejezést találtak ki. Ez a sejtetés alátámasztani látszik a fenti értesülést.

A Hídember producere korábban azt mondta, hogy egészen újszerű filmpropagandát tervez, és míg a magyar alkotások átlagos nézőszáma hatvanezer körül mozog, Sipos Kornél legalább félmillió hazai mozilátogatóra számít.