Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Vérfagyasztó fantomhinta tartja izgalomban a játszóteret

2007.10.26. 13:46
Csodájára járnak egy argentin kisvárosban az egyik játszótér hintájának. Az ülőkén nem ül senki, mégis mozog, mintha valaki vagy valami hajtaná. A tudományos magyarázat egyelőre késik.

Gyorsan bejárta a bulvármédiát az argentínai hír: maguktól lengenek egy játszótéren a hinták. A csodának, paranormálisnak, de legalábbis különösnek tartott jelenség Fermat városának egyik játszóterén kezdődött körülbelül négy hónappal ezelőtt, a You Tube-on azóta gyűlnek a hátborzongató videók, internetes fórumokon hívők, szkeptikusok, racionális magyarázatokat keresők vitáznak a lehetséges magyarázatokról.

Mint az a mellékelt videófelvételeken is jól látható, egy háromülőkés hintáról van szó, a különleges viselkedést általában a középső ülőke produkálja, miközben a két szélső alig mozdul, de vannak olyan felvételek is amelyeken kettő, vagy mindhárom hinta leng.

A jelenségnek csodájára járnak a helybéliek, ami nem csoda, hiszen a hinta sokszor napokig leng, pedig senki nem ér hozzá egy ujjal sem, sőt, valahányszor leállítják, mindig újra elindul, és olyan ütemben leng mintha valaki hajtaná. A firmatiak szerint az egyik hinta tíz napig egyfolytában mozgott, majd leállt, több más ülés azonban azóta is leng.

A gyerekek és szüleik meg vannak győződve arról, hogy szellemek garázdálkodnak a játszótéren, és a rendőrséghez fordultak segítségért, jelentette az esettel kapcsolatban a The Sun. "Az egyik gyerek elnevezte Blair Witch játszótérnek. Mindenki biztos benne, hogy kísértetek járnak a játszótéren" - magyarázta Mariad a Silva Agustina, egy helyi tanárnő.

A látványon a rendőrök is igencsak meghökkentek és fizikusokat hívtak segítségül, akik szintén nem győznek csodálkozni a jelenségen. Azt már kizárták, hogy mágneses mező, elektromosság vagy csak egyszerűen szélcsatorna hintáztatná meg az embereket a hintával, de hogy mi mozgatja, rejtély.

A legegyszerűbb magyarázatnak az erős szelet tartják többen is, a videókon ugynais jól látható és hallható, hogy igen szeles környékről van szó. Mások ezzel ellenkezve viszont arra mutatnak rá, hogy akkor miért csak az egyik hinta leng, illetve hogy miért leng ki mindtkét irányba közel egyforma amplitúdóval.