Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kilencezer éves műkincsek semmisültek meg

MTI
2002.12.29. 10:38
Nyolc-kilencezer éves műkincsek pusztultak el Japánban abban a tűzben, amely szombaton késő este pusztított egy raktárnak használt irodaépületben. Az ország legészakibb részén, a hokkaido-szigeti Minamikajabe városban a lángokban enyészett el számos, a dzsómon-kultúra (i.sz elott 7000 - 1000) idejéből származó, felbecsülhetetlen értékű kerámiatárgy, amelyeket előzőleg archeológusok három évi kemény munkával tártak fel és helyeztek el az ideiglenes raktárnak szánt faépületben. A tűz martalékává vált legrégibb műtárgyakat 9000 évvel ezelőtt formázták az ismeretlen készítők, de a "legfiatalabb" áldozat: egy lakkozott edény is 3000 éves volt.

A tűzben senki sem sérült meg, a rendőrségnek egyelőre fogalma sincs arról, miért csaptak fel a lángok. A dzsómon - amelynek közvetlen jelentése zsinegminta - Japán első letelepedett közösségeinek neolitikus kultúrája volt időszámításunk előtt 7000 és 1000 között. A művészetekben ehhez kapcsolódik a kerámiakészítés megjelenése a szigetországban, s ekkor terjedtek el a jellegzetes, kézzel formált zsinegdíszes edények.