Börtönbüntetés a verekedő rendőröknek

MTI
2003.01.13. 20:05
Két bátonyterenyei rendőrt végrehajtandó börtönbüntetésre, harmadik társukat pénzbüntetésre ítélte hétfőn a Nógrád Megyei Bíróság; a rendőrök hivatali eljárásuk során egy családot bántalmaztak 2001 januárjában. Az ítélet jogerős.

A rendőrök 2001. január 19-én tanúként idézték be egy akkor 14 éves fiút betöréses lopások ügyében. Este őrizetbe is vették, de erről kint várakozó édesanyját nem értesítették. Két nagyobb testvére a fiút keresve éjszaka ment el az elsőrendű vádlott lakására. Ott szóváltásba keveredtek a rendőr egyedül tartózkodó feleségével, aki erről telefonon értesítette a férjét. A rendőrök ezután a fiú családjának lakására mentek, ahol a rokonokat bántalmazták, arcukba gázpermetet fújtak, egyiküket többször megrúgták, majd ököllel arcul ütötték a hazaérkező családfot is.

A bíróság hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt találta bűnösnek az elsőrendű vádlottat, akit a Salgótarjáni Városi Bíróság első fokon 3 év 6 hónap börtönre ítélte, büntetését 2 év 4 hónapra enyhítette a megyei bíróság. A másodrendű vádlott rendőr zászlóst hivatali visszaélés bűntettében és súlyos testi sértés kísérletében mondta ki bűnösnek a bíróság. Csökkentette viszont 2 év 2 hónapra az első fokon kiszabott 2 év 8 hónap börtönbüntetést. A harmadrendű vádlott pénzbüntetést, a negyedik, nem rendőr vádlott felfüggesztett börtönbüntetést kapott.