Vádemelés a budapesti merénylő ellen

MTI
2003.02.05. 20:08
Gyilkossági kísérlet miatt vádemelés várható Andrea Klump terrorista ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy 1991 decemberében részt vett egy oroszországi zsidókat szállító autóbusz ellen elkövetett budapesti merényletben - jelentette a dpa Karlsruhéból, a német főügyészség székhelyéről.

A nyomozók feltárták, hogy a merényletben Horst Ludwig Meyer terrorista is részt vett. Meyert - aki Klumppal együtt az osztrák fővárosban húzta meg magát - osztrák rendőrök egy rajtaütés során 1999-ben Bécsben lelőtték, élettársát viszont élve sikerült elfogniuk. A bűnüldözők Klump és Meyer búvóhelyként szolgáló lakásán olyan nyomokra bukkantak, amelyeket csak a budapesti merénylet elkövetése után tíz évvel, új kriminalisztikai módszerek segítségével tudtak összefüggésbe hozni velük. Budapesten, a ferihegyi repülőtérre vezető úton a merénylők távirányítóval hoztak működésbe autóba rejtett robbanószert, amikor az autóbusz a jármű mellett elhaladt. A merényletben két magyar rendőr súlyosan, a busz utasai közül hárman könnyebben megsérültek.

Klump jelenleg kilenc éves börtönbüntetését tölti. 2001 májusában a stuttgarti tartományi felsőbíróság bűnösnek találta egy amerikai katona ellen 1988-ban, a dél-spanyolországi Rotában megkísérelt merényletben.