Thaiföldet megtisztították a drogtól

MTI
2003.05.02. 13:19
A thaiföldi kormány bejelentette, hogy győzelmet arattak a kábítószer elleni háborúban. A délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke, Thakszin Sinavatra által február elsején meghirdetett 90 napos drogellenes hadjárata során 90 százalékkal csökkent a kábítószerfogyasztás Thaiföldön.

Bangkoki hivatalos adatok szerint 285 186 drogfüggő jelentkezett február eleje óta rehabilitációra, 1612 kábítószercsempész és kereskedő pedig életét vesztette. A rendőrség mindössze 37, önvédelemből megölt díler halálát ismerte el, a többi áldozatot a bandaháborúk számlájára írják. Összesen 43 012 kereskedőt tartóztattak le és 737 közalkalmazottat bocsátottak el azzal a gyanúval, hogy közük volt a drogüzlethez.

A kábítószerfüggőkkel dolgozó humanitárius és civil szervezetek bírálják a thaiföldi kormány kemény fellépését, mert szerintük az illegalitásba kényszerített fogyasztók tömegesen rákapnak a heroinra, vagy pedig heroin-metamfetamin keveréket fecskendeznek be maguknak, a feltételezhetően többszöri tűhasználat pedig növeli az AIDS terjedésének veszélyét. A kormányszóvivő viszont elutasította e szervezetek beavatkozását a drog elleni kampányba.