Antik szobortöredékeket foglaltak le vámosok Röszkén

MTI
2003.05.05. 12:40
Fehérmárványból készült antik szobortöredékeket találtak egy német rendszámú mikrobuszban vámosok Röszkén; a muzeális tárgyak értékét a szakértő 1 millió forintra becsülte. A vasárnap belépésre jelentkezett, vendégmunkásokkal Németországba tartó járművet egy jugoszláv férfi vezette. A tételes vizsgálat során egy gazdátlan csomag került elő, amelyben nyolc darab szobortöredék volt.

A szegedi Móra Ferenc Múzeum szakértője azt állapította meg, hogy kulturális javak körébe tartozó muzeális értékű tárgyak a szobordarabok. A gépkocsivezető azt állította, hogy a csomagot megbízásból szállította volna Németországba. A férfi ellen kulturális javakra elkövetett csempészet alapos gyanúja miatt indult eljárás, a tárgyakat pedig a röszkei vámhivatal lefoglalta.

Szombaton hasonló módon akart átcsempészni szintén a röszkei határátkelőn ugyancsak jugoszláv állampolgár - vendégmunkásokat szállító mikrobusszal - többségében római kori régészeti leleteket, a több száz tárgy értékét 3,5 millió forintban állapította meg a szakértő.