Tíz év börtönt kapott egy spanyol pedofíl pap

MTI
2003.05.09. 18:31
Spanyolországban pénteken 10 év börtönre és 70 ezer euró nem vagyoni kárpótlás megfizetésére ítéltek egy 73 éves katolikus papot, aki kilenc éven át szexuálisan bántalmazott egy gyereklányt. A per nagy figyelmet keltett Spanyolországban, mert a spanyol bírói gyakorlatban első ízben használtak fel hipnózis útján szerzett tanúvallomást. A spanyol sajtó által Monica álnéven emlegetett áldozat 21 évesen, még 1997-ben tett följelentést a pap ellen. A per azonban egyre halasztódott, mert a vádlott ötször is ügyvédet váltott.

Az áprilisi tárgyalás során a bíróság - Spanyolországban első ízben - elrendelte, hogy videón rögzített hipnózis során segítsék felidézni az áldozat gyermekkori élményeit. A család egy barátja "szörnyűnek" nevezte ezeket az emlékfelidéző szeánszokat.

Az áldozatot 4 és 13 éves kora között molesztálta a pap, aki egy panzió bentlakásos vendégeként és házitanítóként került vele kapcsolatba. Pszichológusok szerint az elszenvedett bántalmazások hatására a fiatal nő ma agorafóbiában (a nyílt térségektől való félelemben) szenved, továbbá halálosan retteg a tömegközlekedéstől és minden olyan helytől, ahol védtelennek érzi magát.