Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szippantókocsik 'űrítettek' a Szinva patakba

MTI
2003.05.12. 13:43
Tömeges halpusztulást észleltek a Miskolcon átfolyó Szinva patakban vasárnap a járókelők, és jelentették az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőségnek. Sallai Ferenc, a felügyelőség főmérnöke elmondta, hogy még vasárnap riasztották a szervezet ügyeletét, a Diósgyőri Papírgyártól a Szinva torkolatáig ellenőrizték a vízfolyást és mintákat vettek.

Ennek során főként a patak belvárosi részén észleltek nagyobb mértékű halpusztulást, 8-10 centiméteres sneci, domolykó, szélhajtó küsz és más apróhal tetemek úsztak és úsznak még hétfőn is a Szinván. A vasárnapi és a hétfő délelőtti vizsgálat megállapításai szerint a patak ammónium iontartalma a megengedhető 1 milligrammról 5 milligramm fölé emelkedett; az érték hétfőre némileg mérséklődött, a víz már tiszta és átlátszó.

A szakember szerint valószínű, hogy szombatról vasárnapra virradóan egy vagy több szippantókocsi engedte ki rakományát a Szinvába, és ennek hatására ugrásszerűen megnövekedett az ammóniaszint, s ez okozta a halpusztulást.