Nagy erejű földrengés Új-Zélandon

MTI
2003.08.22. 05:57
Nagy erejű földrengés rázta meg csütörtök éjjel Új-Zéland ritkán lakott délnyugati részét. A Richter-skála szerint 7,1-es erősségű földmozgás nem követelt áldozatokat, csupán kisebb anyagi károk keletkeztek, és két faluban elnémultak a telefonok.

A földrengés epicentruma a turisták körében népszerű Te Anau várostól 70 kilométerre, a Déli-sziget legnagyobb városától, Christchurchtől pedig 500 kilométerre délnyugatra volt. Még a több mint 2000 kilométerrel arrébb fekvő Ausztráliában is érezni lehetett a föld mozgását, a sydneyi repülőtér Hilton szállójának legfelső emeletein a vendégek érzékelték a természeti jelenséget - jelentette az AP. Helyi idő szerint néhány perccel éjfél után mozdult meg a föld, majd a következő hat órában még utórengések százait regisztrálták. Az utórengések egyike a Richter-skála szerint 6,2-es erősségű volt.

Új-Zéland két tektonikus lemez találkozásánál fekszik, ezért a térség földtanilag igen aktív. Évente mintegy 14 ezer földrengést jegyeznek fel a négymillió lakosú csendes-óceáni országban, ezek többsége kis erejű, "csak" mintegy 100-150 esetben lehet ezeket szabadon is érzékelni. A legutolsó nagyobb, a Richter-skála szerint 6,2-es erősségű földrengést 1993. augusztus 10-én jegyezték fel Új-Zélandnak ugyanebben a térségében.