Aliz
6 °C
14 °C

Összeomlott egy templomtorony a szlovákiai Zeherjén

MTI
2003.09.14. 17:21
Összeomlott a református templom tornya a hét végén a Rimaszombathoz közeli Zeherjén, Szlovákiában. Az alig félezer lelket számláló gömöri falucska templomának harminc méternél magasabb tornya évek óta rossz állapotban volt, de a felújításra nem volt pénz, ezért a templomban már több mint egy évtizede nem is tartottak istentiszteletet - erősítette meg a közösség presbitere, Szabó Zoltán.

A 16. században épült templomhoz csak később építettek tornyot, amely a később egyre inkább elhajlott a templom főépületétől, mígnem összeomlott, de szerencsére senki sem sérült meg. Érdekesség, hogy míg a torony építőanyaga szinte porrá zúzódott, a harangok - akárcsak a torony csúcsán álló rézkakas -nem sérültek meg. A falu harminc főnyi református közösségének hívei kénytelenek voltak kiüríteni a sérült - középkori freskó-maradványokat is őrző - templomot, és annak berendezési tárgyait raktárban helyezték el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?