Ha nem fizet, börtönbe kerülhet a börtönparancsnok

2003.10.14. 15:12
Százezer forint pénzbüntetésre ítélte a Somogy Megyei Bíróság a szekszárdi börtön volt parancsnokát. A nyugdíjas ezredest kedden hivatalos személy által elkövetett bűnpártolásért, elöljárói hatalommal való visszaélésért, kötelességszegésért és magánokirat-hamisításért is elítélték. Amennyiben az ezrdes nem fizeti be a százezer forintot, büntetése az ítélet értelmében kétszáz napi elzárásra változtatható át. A volt szekszárdi börtönparancsnok és védői tudomásul vették a döntést, az ügyész azonban három nap gondolkodási időt kért a bíróságtól, így az ítélet még nem jogerős.

Az ezredes által vezetett börtönből 2002 januárjában egy fogvatartottat vezényeltek át egy másik börtönbe. A rab azonban ellenszegült, megharapta és megtámadta az őröket, akik végül csak erőszakkal tudták feltenni a buszra. Az esetről a vádlott mégsem tett jelentést az Országos Büntetés-végrehajtás Parancsnokságán, ahol így nem indulhatott eljárás a hivatalos személyre támadó férfival szemben. Kevéssel korábban egy fogolyszökési kísérlet is történt az ezredes által vezetett intézményben. Ekkor egy másik fogvatartott fűrészelte el ablakrácsait, majd a nyomokat kenyérbéllel tűntette el. Az esetet a parancsnok akkor sem dokumentáltatta, és nem is jelentette feljebbvalóinak, így akkor sem indult eljárás a szökni készülő fogoly ellen.

A férfi mindemellett a vád szerint nem az előírásoknak megfelelően használta a szolgálati autót, és méltatlanul bánt a beosztottaival is. A szeptember 30-án nyugdíjba vonult ezredes ellen eredetileg hat pontban emeltek vádat, de két vádpont alól fel! mentette a bíróság katonai tanácsa.