Franciaország: Veszettséget kapott egy 3 éves kisfiú

MTI
2003.10.24. 18:08
Afrikai nyaralásán fertőződhetett meg veszettséggel az a 3 éves francia kisfiú, akin a napokban jelentkeztek a gyakorlatilag kezelhetetlen kór tünetei. A lyoni kisfiú júliusban Gabonban nyaralt szüleivel, akik nem tudnak arról, hogy a gyermeket megharapta volna egy kutya, de arra emlékeznek, hogy sűrűn játszott a környékbeli négylábúakkal. A beteg gyermek válságos állapotban kórházban fekszik, megmentésére nincs sok remény. A veszettség lappangási ideje több hét. A kisfiún pont egy hete jelentkezetek azok a tünetek - görcsös rángás, szájhabzás, idegrendszeri zavarok, az ivóvíz visszautasítása - amelyek alapján a orvosokban felmerült a súlyos betegség gyanúja. Ezt a párizsi Pasteur-intézet laboratóriumi lelete csütörtökön megerősítette.

A Lyoni kórház kapcsolatba lépett a gyermek környezetében rendszeren megfordult valamennyi személlyel, a veszettséget ugyanis a lappangási időszakban védőoltással meg lehet előzni, de ha a betegség kiteljesedik, nincs ellene hatékony gyógyszer. 58 kisgyermek és 9 felnőtt érintkezett rendszeresen, vagy ritkábban a kis beteggel, mindegyiküknél egyénenként döntenek arról, hogy szükséges-e a védőoltás, a szakirodalomban ugyanis nincs példa a betegség emberről emberre való terjedésére. A kisfiú néhány évvel idősebb nővérét azonban elővigyázatosságból beoltották.

Franciaországban hivatalosan 2001 óta megszűntnek tekintik az állatoknál előforduló veszettséget is, embernél pedig legutóbb 1924-ben regisztráltak utoljára olyan megbetegedést, amelynek áldozata hazai földön kapta meg a végzetes bajt. Az utóbbi tíz évben (1991-97 között) 7, külföldről behozott megbetegedés történt. -