Bíró, végrehajtó és ügyvéd a vádlottak padján

2003.10.29. 10:55
Hivatali visszaéléssel és hamis tanúzással vádolt bíró pere kezdődött szerdán a bíróságon. A Pest Központi Kerületi Bíróság által tárgyalt ügyben vádlottként szerepel még egy végrehajtó és egy ügyvéd is. Az ügy harmad- és negyedrendű vádlottja egy házaspár, az ő házukra felvett hitel miatt történtek különböző visszaélések.

A férj még 1990-ben vett fel jelzáloghitelt közös házukra, a felesége tudta nélkül, valamint egy másik kölcsönt, amire egy tangazdaság vállalt a fedezetet. Mivel a férfi nem tudta visszafizetni az adósságát, végrehajtó felmérte a lakóház értékét, és hatmillió forintra értékelte. Időközben a házaspár viszony megromlott, elváltak, de nem történt vagyonmegosztás, így jogilag közös maradt a ház.

Az ügy másodrendű vádlottja, a végrehajtó felajánlotta, hogy kétmillió forintért cserébe késlelteti a végrehajtási eljárást, és jóval kevesebbre értékeli a házat. Az elvált nő át is adta az összeget 1997 októberében. A végrehajtó kitöltött egy fiktív jegyzőkönyvet, megállapította, hogy nincs lefoglalható ingóság, ráadásul még a nő aláírását is aláhamisította. A végrehajtó hasonlóképpen járt el a másik hitel ügyében is.

A Ceglédi Városi Bíróság elnöke - a házaspár ismerőse - tudomást szerzett az ügyről, és figyelmeztette a férfit, hogy könnyen lebukhatnak. Azt javasolta a párnak, hogy tűzzék ki az árverést, és ő majd előre megszervezi annak eredményét, egy ismerősével megveteti az ingatlant. A bíró ismerőse 1997 márciusában 2,4 millió forintért vette meg a házat, ami később a bíró tulajdonába került. Ezek után felajánlotta a párnak, hogy egymillió forinttal drágábban visszavásárolhatják házukat, de ha nem tudnak fizetni, az ő tulajdona marad.