Idén is lesz Budapest Plázs

MTI
2004.01.22. 16:29
Közterület-használati engedélyt adott csütörtökön a főváros szakbizottsága ahhoz, hogy augusztus 5. és 31. között idén is megrendezzék az újpesti alsó rakparton a Budapest Plázst. A fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottsága egy tartózkodással engedélyezte az ingyenes közterület-foglalást. Az MSZP-SZDSZ-képviselők tartózkodása mellett a testület határozott arról is, hogy a rendezvényen reklámfeliratokat nem lehet kihelyezni, illetve hogy a vendéglátó helyeknek fizetniük kell a közterület használatáért.

Sasvári Szilárd (Fidesz) elnök szorgalmazása ellenére nem hozott semmilyen szankciót a bizottság amiatt, hogy tavaly a szervezők a tiltást figyelmen kívül hagyva reklámlógók kihelyezését engedélyezték. A szervező Plázs Kft. képviselője közölte, idén alapvető céljuk, hogy reklámmentes legyen a rendezvény. Tudatta, hogy tavaly nem tudták másként megoldani a napernyők kihelyezését, amire a vízparton feltétlenül szükség van.

Az ingyenes közterület-használatról szóló határozatot csak a Főpolgármesteri Hivatal vezetésétől kért jogi állásfoglalás ismeretében írja alá a bizottsági elnök. Sasvári Szilárd felvetette: a kormány adó- és áfaszabály-változtatásai miatt kérdéses, hogy az ingyenesen biztosított közterület-használat után fizetni kell-e áfát. Megítélése szerint csakúgy, mint a természetbeni juttatások esetében, az ingyenes használatért is fizetendő az áfa, ezt pedig az adott rendezvény szervezőinek kell vállalniuk.