Legalább huszonegyen meghaltak a szárikért vívott tülekedésben

MTI
2004.04.12. 16:20
Legalább huszonegy ember meghalt hétfőn az India északi részén fekvő Lucknowban egy helyi politikus születésnapi ünnepségén, mert hatalmas tolongás támadt, amikor az ünnep jegyében ingyen szárikat (indiai női felsőruha) osztogattak, és a többezres tömeg a tumultusban eltaposta a földre bukókat. Az ünnepelt - Laldzsi Tandon, a hindu nacionalista Bháratíja Dzsanata Párt egyik vezetője - már nem volt a helyszínen, amikor a tolongás elkezdődött.

A rendezvény részvevői túlnyomórészt szegény nők voltak; a halálos áldozatok idős nők és gyerekek - közölte a városi rendőrparancsnok. A helyi kórház bejelentése szerint 28 sérült személyt szállítottak be kezelésre a végzetes tülekedés helyszínéről. A kezdetben türelmesen sorba álló nők akkor kezdtek lökdösődni, amikor elterjedt, hogy már csak kevés maradt az adományból.

Két hét múlva parlamenti választásokat rendeznek Indiában, és a politikusok gyakran osztogatnak ingyen élelmet, italokat, takarókat, ruhákat a választások előtt, ezzel is igyekezve elnyerni a választók kegyét.