Gergényi leváltását követelik

2004.05.27. 09:06
Gergényi Péter leváltását követeli a Lelkiismeret '88 Csoport, miután kiderült, hogy a BRFK jogtalanul tiltott be több rendezvényt a fővárosban - jelenti a HavariaPress. Szerintük ugyanis a budapesti rendőrfőkapitány saját maga írta alá - egyebek mellett - azt a határozatot, amellyel a rendőrség betiltotta a szervezet múlt hétvégi rendezvényét.

Utóbb azonban kiderült, hogy az az indok, amellyel a BRFK megtiltotta az esemény megtartását, május elsejétől kikerült a jogszabályból, így az uniós csatlakozás napjától már nem hatályos. A csoport szerint mindez a rendőrség felkészületlenségét mutatja, ezért követelik, hogy Gergényi Péter vonja le hibás döntlésének személyi konzekvenciáit.

Mint ismert, a szervezet vasárnap a fővárosi Erzsébet téren kívánt rendezvényt tartani, ám azt a BRFK - a közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozva - nem engedélyezte. Hasonlóan jártak a Baumag károsultjai is, akik e hét elején Medgyessy Péter XII. kerületi lakása előtt akartak megmozdulást tartani. Az új jogszabály szerint azonban e megmozdulásokat ilyen indokkal már nem lehetett volna megtiltani, hiszen a közlekedés más útvonalra történő terelése megoldható lett volna.

A Lelkiismeret '88 szerint még jobban kiemeli a főkapitány felelősségét az a tény, hogy a rendőrség több szimpatizánst és érdeklődőt elő is állított a hétvégi megmozdulásukról, illetve megakadályozták, hogy egy másik, nyilvános rendezvényre belépjenek.